Őrizetbe vették a KMKSZ-székházat ért korábbi gyújtogatás gyanúsítottjait

A kedd hajnali új támadásban teljesen megsemmisült az iroda három földszinti helyisége.

MTI
2018. 02. 27. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) a múlt héten őrizetbe vette a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának február eleji felgyújtási kísérletével gyanúsított három férfit – közölték kedden Varsóban az illetékes hatóságok. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója február 21-én arról számolt be, hogy az ukrán hatóságok azonosítottak két lengyel állampolgárt, Adrian M.-t és Tomasz Sz.-t, akik február 4-én megpróbálták felgyújtani a KMKSZ épületét. Moszkal beszámolt arról is, hogy a két férfi a Falanga nevű radikális szélsőjobboldali szervezet tagja.

Kedden a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn a PAP hírügynökséggel közölte: az ABW nyomozást folytat Adrian M. és Tomasz Sz. ügyében. Zaryn beszámolt egy harmadik, Moszkal által nem említett gyanúsítottról, Michal P.-ről is. Elmondta továbbá, hogy két gyanúsított esetében három hónapos letartóztatást rendeltek el, a harmadikat szabadlábra helyezték, rendőrségi felügyelet alatt van. A nyilatkozatból nem derül ki, a három férfi közül melyik védekezhet szabadlábon.

Zaryn tájékoztatása szerint a gyanúsítottakat még Moszkal múlt heti közleménye előtt vették őrizetbe. Az ABW nemzetközi együttműködés keretében, a partnerszolgálatokkal együtt hajtotta végre február 21–22-ei akcióját.

Kedd hajnalban új támadás érte a KMKSZ székházát, ismeretlen elkövetők betörték az épület ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak a belsejébe. A keletkezett tűzben teljesen megsemmisült az iroda három földszinti helyisége. Hennagyij Moszkal ezt követően meggyőződését fejezte ki, hogy e támadás mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.