Szlovákiában is kötelezővé tennék az óvodát hároméves kortól

Ravasz Ábel kormánybiztos szerint a romák integrációja miatt van erre szükség, és a szomszédos országokban már működik.

MN
2018. 02. 16. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iskolai előkészítő nemcsak a roma gyermekeknek, hanem mindenkinek kötelező kellene hogy legyen Szlovákiában – idézi a pozsonyi Új Szó Ravasz Ábelt, a Most-Híd párt romaügyi kormánybiztosát. Tervei szerint először egy év lenne kötelező, később fokozatosan eljutnának oda, hogy az óvodalátogatás már hároméves kortól kötelező lenne. A biztos szerint ez a megoldás segítene a cigány gyermekeknek. Mint mondta: lépésekre lenne szükség, mert „nem engedhetjük meg, hogy elvesszen egy következő generáció”.

Ravasz Ábel arról is szólt, hogy már beszélt Martina Lubyová oktatási miniszterrel az ezzel kapcsolatos lépésekről. Főleg a kötelező iskolalátogatásról, a hátrányos helyzetű gyermekek anyagi támogatásáról és az alapiskolás cigány gyermekek diagnosztizálásáról. Utóbbira azért lenne szükség, „hogy a roma gyermekek ne kerüljenek speciális szakiskolába csak azért, mert nem tudnak szlovákul”.

Az iskolai előkészítőt minden gyermek számára be kellene vezetni, mert feszültséget és etnikai alapú konfliktust szítana, ha csak egy bizonyos csoport számára lenne az. „Ha mindenki számára bevezetjük, akkor egyúttal a polgármesterekre ruházzuk azt a kötelességet, hogy elegendő férőhelyet biztosítsanak az óvodákban” – jelentette ki a kormánybiztos. Szerinte a szomszédos országokban, főként Magyarországon ugyanez már működik. Számításai szerint nagyjából tízezer új férőhelyre lenne szükség az óvodákban, de ezzel új munkahelyeket is teremtenének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.