Sztrájkolnak a parajdi sóbánya alkalmazottai

A bánya turisztikai szintjét 2017-ben több mint 640 ezren látogatták meg.

MTI
2018. 02. 26. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkolnak a székelyföldi parajdi sóbánya alkalmazottai, a bánya turisztikai szintjének látogatását is megakadályozzák. A Mediafax hírügynökség hétfői jelentése szerint a bányászok húszszázalékos béremelést és Seprődi Zoltán bányaigazgató leváltását követelik. A bánya 135 alkalmazottjának 80 százaléka az országos minimálbért kapja.

A sztrájk a múlt hét csütörtökön spontán munkabeszüntetéssel kezdődött Parajdon, aztán az állami tulajdonban levő Salrom társaság más sóbányáira is kiterjedt. A román gazdasági minisztérium és a munkaügyi minisztérium is Bukarestbe hívta hétfőre a tiltakozók képviselőit, akik azonban megtagadták, hogy a fővárosba utazzanak.

Kelemen József, a parajdi sóbánya szakszervezeti vezetője a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a Salrom bányatársaság igazgatótanácsát kedd délelőttre hívták össze, és az igazgatótanács ülése előtt nincs miről tárgyalniuk. Azt is hozzátette: Parajdra várják a társaság vezetőit.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa ugyanakkor kijelentette, hogy az időjárási viszonyok miatt nemzetbiztonsági üggyé vált, hogy a parajdi sóbánya biztosítsa a sót az országutak és megyei utak megtisztításához. Székelyföldön havazott az elmúlt napokban, és a térségre is érvényes a meteorológiai szolgálat március elsejéig tartó narancssárga (másodfokú) figyelmeztetése a hideg időjárás miatt.

A parajdi sóbánya turisztikai szintjét 2017-ben több mint 640 ezren látogatták meg. A látogatók közül 281 ezren gyógykezelés részeként léptek a bányába, 360 ezer belépés pedig turisztikai céllal történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.