Törölte a Facebook a határon túliak ellen uszító oldalt

Az oldal eltűnt, van helyette egy zárt csoport, ahol Gyurcsány Ferenc mellett kell hitet tenni a felvételhez.

MN
2018. 02. 21. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem elérhető a Facebookon a „Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt” elnevezésű, korábban 36 ezer követővel rendelkező oldal, amely a határon túli magyarok szavazati joga ellen kampányolt. Mint arról elsőként beszámoltunk, a DK politikáját népszerűsítő, de a párt által fel nem vállalt oldalon egyebek mellett zombikként ábrázolták a határon túliakat, illetve lopott fotóval – egy székelyföldi panziótulajdonos családi képével visszaélve – terjesztettek hazugságokat.

A múlt pénteken közzétett posztban az állt: „Levelet kaptunk a Pásztor családtól. Írásukban boldogan fejtik ki, hogy ugyan egy percet nem éltek Magyarországon, és nem is akarnak idejönni, mert jó nekik Erdélyben, de mégis el fognak menni szavazni a 2018-as választáson, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől! Undorító, elég a szavazatvásárlásból! Lájkold és oszd meg a képet, ha te is elvennéd a Pásztor család szavazati jogát!”

A fotóra tett felirat többszörösen is hazudik: a képen Parajdi Kálmán Endre Felsősófalván élő panziótulajdonos és családja látható, a képet egy albumba készítették. A család hét évig Zalaegerszegen élt és dolgozott, majd tíz éve költöztek vissza a székelyföldi Felsősófalvára, ahol utazási irodát visznek és a Sóvidék Panziót és Vendégházat üzemeltetik. Nem regisztráltak a választásra, és ez azt jelenti, hogy nem is szavazhatnak. Ennek ellenére a posztot egyetlen nap alatt 7500-an osztották meg, és csaknem 700-an szóltak hozzá, sokan alpári hangnemben, a határon túli magyarokat gyalázva. A Budapesti Rendőr-főkapitányság már nyomoz az ügyben.

A határon túli magyarok szavazati joga ellen kampányoló DK korábban közleményben tagadta, hogy bármi közük lenne a mára letiltott oldalhoz, ami ennek ellenére feltűnően sok DK-s tartalmat osztott meg.

A Facebook-oldal ugyan már nem elérhető, de ugyanezen a néven indult egy zárt csoport is. A felvételhez három kérdésre kell válaszolnia a jelentkezőnek, az utolsó elég árulkodó: „Gyurcsányt vagy Orbánt választod?” Az ismeretlen adminisztrátor azt is jelzi, hogy aki nem válaszol a kérdésekre, annak elutasítja a jelentkezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.