Félmilliárdot küldött a kormány egy kanadai magyar egyháznak

A torontói gyülekezetet korábban Balog Zoltán és Hoppál Péter is meglátogatta, most missziós központot alapíthatnak.

Koncz Tamás
2018. 03. 01. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén és jövőre is 250 millió forintot küld a kormány a Torontói Első Magyar Református Egyháznak (TEMRE), a pénzt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter küldi át az Emberi Erőforrások Minisztériumának – derül ki a friss Magyar Közlönyből. A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy egy Magyar Diaszpóra Missziós Központ nevű szervezetet is hozzanak létre Torontóban.

A több mint nyolcvan éve üzemelő TEMRE jó kapcsolatot ápol a kormány tagjaival: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszer 2014-ben ellátogatott templomukba, és tavaly júniusban is részt vett egy torontói istentiszteletükön, ahol megáldott egy székely zászlót, 2017 augusztusában pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntette a gyülekezet tagjait.

Az összefonódásokat jól jelzi, hogy az egyház Facebook-oldalára a torontói magyar főkonzulátus, illetve a szervezet munkatársai töltik fel a képeket, tartalmakat.

A gyülekezet honlapján a rendkívüli közlemények fülön is a torontói főkonzulátus adatai szerepelnek – az ebédjegyről és tomboláról szóló hírek alatt –, illetve egy itiner arról, hogy a külföldre szakadt magyarok miként szerezhetnek könnyen magyar állampolgárságot.

A mintegy kétszáz fős gyülekezet vezetője, Vass Zoltán lelkipásztor tavaly november 8-án látogatott Budapestre, a Magyarországi Református Egyház zsinati találkozójára. Mint a Református.hu is beszámolt róla, az eseményre a nyugat-európai és tengerentúli református diaszpórák vezetőit várták, a főtéma pedig a kormány és az MRE kötött új megállapodás volt.

Az egyezmény 23. cikkelye kimondja, hogy a kabinet támogatja a református egyházat a diaszpóra magyarság identitásmegőrző munkájában. Így valószínűsíthető, hogy a félmilliárdos támogatást is erre a célra küldték, és tényleg Vass Zoltán gyülekezete alapíthat missziós központot Torontóban.

Cikkünk megjelenése után a Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztője is megkeresett minket: Cristopher Adam emlékeztetett, hogy a magyar kormány 2013 és 2017 között több mint 281 millió forintot küldött vagy ütemezett be a vélhetően amúgy sem szűkölködő kanadai magyar alapítványoknak és szervezeteknek.

A lap cikkéből kiderül, hogy Vass Zoltán gyülekezete tavaly is kapott kétmillió forintot a reformáció 500. évfordulója alkalmából, mintegy a most betervezett félmilliárd előlegeként. A kormány emellett

és még számtalan beruházás, illetve segélyezés szerepel a Kanadai Magyar Hírlap által közölt kimutatásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.