Most már az EBESZ is szemmel tartja a kárpátaljai magyarokat

Fokozott megfigyelői jelenlétet tervez a szervezet Ukrajna magyarlakta megyéjében.

MTI
2018. 03. 02. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó után Barta József a médiának nyilatkozva elmondta, hogy ismertette az EBESZ-képviselőkkel a KMKSZ álláspontját a kisebbségellenes ukrajnai fejleményekkel, így a nemzetiségek nyelvhasználatát erősen korlátozó új oktatási törvénnyel kapcsolatban. „Kifejtettem a véleményünket az országos ukrán médiumokban az utóbbi egy évben felerősödött magyarellenes kampányról, a tavaly novemberi beregszászi és ungvári magyarellenes erődemonstrációkról és nem utolsósorban a KMKSZ székháza ellen februárban elkövetett gyújtogatási kísérletről és robbantásról” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy ugyancsak szóba hozta a kisebbségbarát nyelvtörvény ukrán alkotmánybíróság általi hatályon kívül helyezését és azt, hogy milyen negatív következményei lehetnek a nemzetiségekre nézve a parlamentbe benyújtott új nyelvtörvénytervezetek elfogadásának.

Barta József közölte, hogy az EBESZ munkatársainak hangsúlyozta, mennyire fontos lenne a szervezet segítsége Kárpátalján a problémák orvoslásához. Kifejtette, „mivel jeleztem nekik, hogy a helyzet jelenleg Kárpátalján rendkívül feszült, s nem tudható, milyen kedvezőtlen fejlemények, események történhetnek még a régióban, az EBESZ-képviselők úgy döntöttek, fokozott megfigyelői jelenléttel fogják figyelemmel kísérni a helyzet alakulását megyénkben. Közöltem velük, hogy mi ennek örülünk, mert jelenleg segítségre és védelemre van szükségünk”.

Giorgio Zeljkovic EBESZ-megfigyelő elmondta, hogy megvizsgálták a KMKSZ székháza elleni február 4-i és 27-i támadás körülményeit. „Szervezetünk figyelmének középpontjában áll az incidens, és teljes mértékben együttműködünk az ukrán hatóságokkal a további vizsgálatokat és a részletek tisztázását illetően” – fűzte hozzá. Jelezte, hogy a szervezet folytatja a tájékozódást Kárpátalján, beleértve a magyar közösséget is, és tartani fogja a kapcsolatot mind a hatóságokkal, mind a nemzetiségi közösségekkel. Reményét fejezte ki, hogy az EBESZ-megfigyelők fokozott jelenléte elő fogja segíteni, hogy a jövőben is megmaradjon a nemzetiségek eddigi példásan jó együttélése Kárpátalján.

Csütörtökön az EBESZ-küldöttség tagjai Ungváron Ihor Fartusok polgármester-helyettessel találkoztak, akinél elsősorban a KMKSZ-székház elleni támadásokról tájékozódtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.