Sepsiszentgyörgyön belekötöttek a magyar nemzeti szimbólumokba

A március 15-ei ünnepségre készülők kormányhatározatra hivatkozva védték meg magukat.

MN
2018. 03. 13. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatát felszólította Kovászna megye prefektusa azzal, hogy más ország zászlóját csak Románia zászlójával együtt lehet kihelyezni. Az önkormányzat tájékoztatása szerint azonban csupán március 15-én fogják Magyarország zászlóját kitűzni – Románia zászlója mellé, a most kifogásolt szimbólumok nem Magyarország hivatalos zászlói – írja az Erdély.ma.

Mint részletezik, jelenleg a városban az ünnepre készülve a városközpontban magyar nemzeti színű szalagokat, a Főtéren magyar nemzeti zászlót, valamint néhány utcában kokárdákat lehet látni. Ezek a szimbólumok azonban nem Magyarország hivatalos zászlói, mivel „a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával” – jegyzik meg.

Antal Árpád-András polgármester kiemelte a nyilatkozatában: „170 éve ünnepeljük március 15-öt Erdélyben, Székelyföldön. 1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. Úgy tűnik, hogy  idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák”.

Az 1.157/21.11.2001-es kormányhatározatra hivatkoznak, mely szerint a nemzeti kisebbségek, amelyeknek van országos szintű szervezete vagy egyesülete, a rendezvényeiken joguk van használni a saját jelképeiket. Ezért helyezte ki Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat és zászlókat.

Dr. Szekeres Attila sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke, a Román Tudományos Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága által akkreditált címergrafikus szerint: „Ez nem zászló! Se nem lobogó! Ez kifeszített magyar nemzeti színű szalag. A sorrend megfelelő, mert ha az oszlopon felfelé fordítjuk, helyes sorrendben kiadja a magyar nemzeti zászló összetételét: piros-fehér-zöld. Ismétlem, ez nem zászló és nem lobogó.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.