Vona partnerséget és e-szavazást ajánlott a külhoni magyaroknak

A Jobbik elnöke Kolozsváron beszélt arról, hogy át kell alakítani az anyaországi támogatások rendszerét.

2018. 03. 04. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalomra kerülése esetén a Jobbik meg akarja őrizni az Orbán-kabinet által a külhoni magyarok érdekében hozott pozitív intézkedéseket, elengedhetetlennek tartja azonban a budapesti kormány és a határon túli szervezetek közötti viszony átalakítását – többek között erről beszélt alakulata nemzetpolitikai elképzeléseinek, választási ajánlatának ismertetésekor egynapos erdélyi korteskörútja során Vona Gábor elnök szombaton Kolozsváron. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje közölte, ezután is támogatni fogják a kettős állampolgároknak járó szavazati jogot, valamint a külhoni magyarok oktatási, kulturális, gazdasági, egyházi szervezeteit és intézményeit. Hozzátette ugyanakkor: meg kell szüntetni a határon túli magyar szervezetek „politikai függőségét”, az anyaországi források „politikai célzatosságát”, szerinte ugyanis az Orbán-kormány függőségi viszonyba taszította az erdélyi magyar szervezeteket, és uralkodik fölöttük. „Mi nem akarunk uralkodni az itteni magyar közösségek fölött, nem akarjuk megmondani nekik, mi a jó, hanem egyenrangú partneri viszonyt, együttműködést ajánlunk nekik. Emellett diplomáciai eszközökkel, konstruktív párbeszéddel valódi támogatást szeretnénk nyújtani a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvései számára, Orbán Viktor ugyanis sem nemzetközi szinten, sem a kétoldalú megbeszéléseken nem veti fel az önrendelkezés kérdését” – közölte kolozsvári sajtótájékoztatóján Vona Gábor. A pártelnök itt jelentette be, hogy hatalomra kerülése esetén a Jobbik 2022-ben bevezetné az e-szavazási rendszert.

A politikus kérdésünkre elmondta, a 2014-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan a határon túli magyar állampolgárok többsége várhatóan az idei megméretésen is a Fidesz–KDNP-re szavaz, szerinte időnek kell eltelnie, amíg a kettős állampolgárság megadásának „pozitív sokkja” után más párt megszerzi a külhoniak támogatását. „Éppen azért vagyunk itt, hogy bizonyítsuk, van más párt is, amelyik nemzetben gondolkodik. Amúgy nekünk nem azért fontosak az erdélyi magyarok, mert a szavazóink, hanem mert a testvéreink” – tette hozzá a Jobbik elnöke. Aki amúgy optimistának mutatkozott a román–magyar viszony jobbítása tekintetében, felsorolva: közösen kell megoldani az elvándorlás problémáját, az EU reformját, a kelet-európai béreknek a nyugati szinthez közelítését. Vona Gábor elmondta, Orbán Viktor kormányfő megállapításával ellentétben nem az az április 8-i választás tétje, hogy Magyarország bevándorlóország lesz-e, hanem az, hogy kivándorlóország lesz-e. Úgy vélte, ha a mostani – általa antidemokratikusnak és autokratikusnak nevezett – kormány marad hatalmon, valószínűleg újabb százezrek fogják elhagyni Magyarországot.

A Jobbik elnöke szombaton Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen lakossági fórumon ismertette alakulata választási programját, utóbbi helyszínen azonban kellemetlen fogadtatásban is része volt. A Maros-parti megyeszékhelyen többen nemtetszésüknek adtak hangot az alakulat néppártosodása kapcsán, egy férfi ugyanakkor harminc üveggyöngyöt adott Vonának, arra utalva, hogy Szotyori-Lázár Zoltán, a párt szolnoki elnöke tavaly azt állította, az erdélyi magyarok szavazatát üveggyöngyökkel vásárolta meg a Fidesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.