Időnként kiáll egy csinos lány a hosszú büfépult elé, és teli torokból elkiáltja magát: „Sanyika!” Aztán: „Pisti Szegedről!” És kisvártatva boldogan áll fel az egyik faasztal mellől a feltehetően német Manfréd is, aki áttörve az emberáradaton nyújtja kezét az idei év szenzációjáért, az almás lángosért.
Balatonakaliban, a községi strand Fincsi büféjében fehér pólós diákok viszik ki az asztalokhoz az ételeket, egy szemüveges fiú pedig hallatlan szorgalommal szedi le az üres poharakat és tányérokat. A lángosért, fagylaltért, jégkásáért, italokért a vendégeknek a pulthoz kell fáradniuk, míg a sült halat, gírosztálat, ropogós sült csülköt, pacalt, kacsát vagy egész süllőt kiviszik az asztalokhoz a felszolgálók. Projektoros televízió, wifi, pénzbedobós internet, strandszéf, csocsóasztal, léghoki, autós szimulátoros játék is van itt, amely feledtetheti az ételek elkészítésének 20-30 perces idejét, de az egy asztalhoz került idegenek akár beszélgetéssel is elüthetik ezt az időt.
Július első hétvégéjén naponta kétezer ember látogatott el erre az önkormányzati strandra, ami megterhelte a vendéglátásban dolgozókat is. Míg a strandon 36 fokot mértek, a büfék konyháiban még elviselhetetlenebb volt a hőség. A vendégek nevét szorgalmasan kikiáltó Lajos Krisztina az idén végzett szakácsként egy pápai középiskolában. A konyhában nagy serpenyő mellett gyúrja, szakítja és formázza a lángosokat. Elmondja, ez az első munkahelye, a munkaidő délelőtt 11-től este tízig tart, szünet szinte nincs – de nem bánta meg, hogy ide jelentkezett, mert rengeteget tanul.
A Balaton környékén lasszóval keresik a felszolgálókat és szakácsokat: július elején egy állásajánló portálon a „balatoni felszolgáló-, szakácsmunka” kifejezésekre 487 találatot kaptunk. Az idény elején nemegyszer előfordult, hogy egy-egy étteremben felmondott a komplett személyzet, és közölte, hogy a következő héttől már külföldön dolgozik.
Magyarné, a Balatonakaliban található Fincsi büfé tulajdonosa nem tagadja, évről évre emberhiánnyal küzdenek, és azt tapasztalják, hogy már a hirdetéseikre sem jelentkezik senki. Az egyetemisták, vendéglátó-ipari középiskolát végzett fiatalok viszont lelkesen dolgoznak náluk, hiszen minden műszak után kifizetik őket. Dolgozóikat megterheli, hogy míg hétköznap olykor csak lézengenek a vendégek, a hét végi napokon tömegeket kell kiszolgálniuk. Balatonakaliban az egyik étteremben az is előfordult, hogy a felszolgáló, a szombati forgalmat látva, a műszak közepén hagyta ott a munkahelyét.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!