Órákon belül áttörhetik az Iszlám Állam ostromgyűrűjét a hősi város körül

Örömmámorban úszik a szíriai kormányerők által ellenőrzött Dajr ez-Zaur: a város védői már látják a felszabadítóikat.

Majláth Ronald
2017. 09. 04. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai hadsereg Tigris Alakulatai már csak 5 kilométerre vannak a dajr ez-zauri tüzérségi bázistól és gyors ütemben törnek előre – írja az Al Masdar News, amely arról is tudósít, hogy a civilek már éjszaka ünnepelni kezdtek a város utcáin. De az Iszlám Állam (IÁ) sem adja fel egykönnyen a város köré vont ostromzárat: a legfrissebb hírek szerint most a délebbi területekről csoportosítottak át harcosokat, és Dajr ez-Zaur általuk ellenőrzött városrészein toboroznak.

Ez azonban aligha lesz elég, hogy megállítsák a kormányerők előrenyomulását: azok ugyanis egy ügyes taktikai húzással elérték, hogy a terroristák erőit megosszák.

A szíriai háború elején Dajr ez-Zaur a kormánycsapatok és a lázadókból toborzott Szabad Szíriai Hadsereg összecsapásainak terepe volt. A település neve eredetileg kolostort vagy otthont jelent, ami arra utal, hogy a kora középkorban keresztények lakták a várost. A huszadik század elején a törökök erre a sivatagos területre terelték az örményeket – ez volt az örmény népirtás –, akik aztán tömegesen haltak itt éhen és szomjan. Ami viszont a szíriai háborút illeti, 2014 júliusára a lázadók innen kiszorultak, és egyre inkább átvette a helyüket az IÁ, ami 2015 májusában elfoglalta Palmürát, ezzel pedig elvágta az utánpótlási vonalakat. A város innentől fogva csak légi úton volt megközelíthető, ezért a dzsihadisták tűz alá vették a közeli légibázist, amit aztán nem sikerült bevenniük.

A város kiéheztetése azonban sikeresnek bizonyult. Az ostromgyűrűben rekedt 120 ezres lakosság rendkívül mostoha körülmények közé került, amihez olykor szokatlanul hideg idő is társult. Akkor Jacques Behnan Hindo érsek, a szír katolikus Hasszaké-Niszibisz ősi egyházmegye főpásztora elmondta: a dzsihadisták egyre szorosabbra vonják az ostromgyűrűt és nem engedik bejutni az élelmiszer-szállítmányokat. Az a kevéske áru pedig, ami megmaradt – paradicsom, szardínia és tea – legalább kétszeres áron kerül piacra. 2016 februárjában aztán az ENSZ úgy döntött, hogy segélyszállítmányokat dob le a városba teherszállító repülőgépekről, amelyek kellően magasan közlekednek ahhoz, hogy a dzsihadisták ne tudják lelőni a fegyvereikkel. A kormányerők által ellenőrzött városrészre helikopterekkel érkező katonai erősítést ugyanis rendszeresen célba vették, aminek több szíriai katona áldozatul is esett. Dajr ez-Zaur így évekig a reménytelen, soha véget nem érő harc, de a hősies kiállás színtere is volt.

Hogyan tudták a szíriai kormányerők három éven keresztül sikeresen megvédeni Dajr ez-Zaurt? Túl azon, hogy a terepviszonyok a kormányseregnek kedveznek és a folyamatos erősítés légi hídon megoldódott, a város védelmében kulcsszerepet játszott Isszam Zahreddin tábornok, a szíriai Köztársasági Gárda parancsnoka.

Zahreddin egy dél-szíriai városában látta meg a napvilágot 1961-ben, szülei drúzok voltak. Ez az egyistenhívő vallási közösség lojális a mindenkori uralkodó hatalomhoz, ezért Szíriában mindvégig kiálltak a kormány mellett. Az ifjú Zahreddin a katonai pályát választotta, 21 évesen már tiszti rangot kapott a szír hadseregben, 1987-ben pedig a Köztársasági Gárdában volt része hasonló elismerésben.

A 2011-ben kirobbant szíriai háborúban a legismertebb drúz tiszt lett, aki a kormányerők oldalán harcol, sikerei nyomán kapta „a Köztársasági Gárda oroszlánja” becenevet. Hamarosan Zahreddin a leggyűlöltebb katonatiszt lett a lázadók körében. 2012-ben az ellenzék kétszázezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére – ennél magasabb összeget csak annak fizetnének, aki Aszadot teszi el láb alól.

2014 végén a tábornok azt a feladatot kapta, hogy Dajr ez-Zaurnál indítson ellentámadást az IÁ állásai ellen, ami sikeresen zárult: tíz nap alatt sikerült visszafoglalnia a város melletti hegycsúcsot és egy katonai bázist. Miután 2015 májusában a szélsőséges iszlamisták ostromgyűrűbe fogták Dajr ez-Zaurt, Zahreddin kapta a feladatot, hogy megvédje a várost az IÁ-tól. A tábornok – akinek fia is az ostromgyűrű alá vont várost védi – többször is bizonyított: annak ellenére, hogy a dzsihadisták végül elvágták a repülőteret a várostól, a gárdistáknak sikerült megvédeniük a városban rekedt lakosságot.

Dajr ez-Zaur felmentését most elsősorban az tette lehetővé, hogy a deeszkalációs zónák megteremtésével a kormányerők sokkal nagyobb erőket koncentrálhattak az IÁ elleni harcra. De talán az sem mellékes, hogy Donald Trump amerikai elnök még a nyár elején leállította a szír ellenzéki felkelők kiképzését és felfegyverzését, ami után a szíriai hadsereg az erői átcsoportosításával látványos sikereket ért el az IÁ elleni harcban Szíria középső részén.

Egy régebbi felvétel a városon belül zajló harcokról:

Hogy a Dajr ez-Zaur köré vont ostromgyűrű feltörése most könnyebb legyen, a kormányhadsereg csapdát állított a terroristáknak: Rakkától délre, az Eufrátesz mentén Maadan felé nyomultak előre, a város határánál azonban megálltak. Ezzel azt a benyomást keltették, hogy nem elég erősek ahhoz, hogy folytassák a támadást. Sőt, néhány települést még át is engedtek a dzsihadistáknak, akik aztán felbátorodtak, újabb és újabb erősítést rendeltek északra Dajr ez-Zaurból, hogy folyamatos terjeszkedéssel demonstrálják a követőiknek, hogy le tudják győzni a kormányerőket.

Csakhogy mindez csapda volt. A kormányhadsereg legütőképesebb erőit, a félelmetes Tigris Alakulatokat ekkorra már átcsoportosították délre, akik Szukna városának irányából óriási erejű támadást indított az ostromzár áttörésére. A taktika sikeresnek bizonyult, így már csak kilométerek választják el a Tigris Alakulatokat attól, hogy egyesítsék erőiket a várost védő gárdistákkal. Helyszíni tudósítók szerint jelenleg is heves harcok zajlanak az ostromzárnál, az IÁ pedig az öngyilkos merénylőivel sikertelenül próbálja feltartóztatni a Tigris Alakulatokat. A várost védő és a felmentésére érkezett katonák azonban már látótávolságon belül vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.