Kiadták a figyelmeztetést: fullasztó kánikula elé nézünk

A hőség kitart a hét végéig, akkor akár 40 fok is lehet, és csak jövő hétfőtől remélhetünk enyhülést.

MN
2017. 07. 31. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délies áramlással továbbra igen meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, hétfőn már az ország nagy részén 25 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, keddtől pedig a 27 fokot is meghaladhatja. Ezért már hétfőre is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt: az ország nagyobb részén elsőfokú, a Dél-Alföldön másodfokú, keddtől már az ország szinte egész területén másodfokú, narancssárga figyelmeztetés érvényes.

Hétfő kora délelőttig a Dél-Alföldön még lesznek felhős területek, és záporeső is előfordulhat. Napközben alapvetően napos, gyengén felhős idő várható, de elsősorban a Dunától keletre sok gomolyfelhő képződhet, és a középső országrészben egy-egy helyen záporeső is kialakulhat. A déli, délkeleti szelet helyenként élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között alakul, az Alföldön a magasabb értékekkel. Késő estére 21-27 fokra hűl le a levegő.

Kedden derült, napos idő várható fátyolfelhőkkel, csapadék nélkül. A déli, délkeleti szél élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes eloszlásban 16 és 23 fok között alakul, a leghűvösebb az északi völgyekben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 37 fok között várható, keleten lesz a legmelegebb.

Szerdán az ország nagy részén derült, napos, száraz, zavartalan idő várható, de a Nyugat-Dunántúlon a több fátyolfelhő mellett gomolyfelhők képződhetnek, melyekből az Alpokalján kisebb zápor is kialakulhat. A déli, majd a változó irányú szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 24, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 38 fok között várható, 38 fokig a déli megyékben melegedhet fel néhol a levegő.

A kánikula kitart egészen a hét végéig, amikor egyes helyeken 40 fok is lehet, és csak hétfőtől remélhetünk enyhülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.