Piros figyelmeztetés: itt a kánikula, 38 fok is lehet

A Dél-Alföldön lesz a legmelegebb, de máshol is rekkenő hőségre és erős UV-sugárzásra kell készülni.

MN
2017. 08. 01. 4:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Csongrád és Békés megyékre a várható hőség miatt: a napi középhőmérséklet ugyanis várhatóan meghaladja a 29 fokot. Az ország más részein másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a középhőmérséklet meghaladja a 27 fokot.

Az országos tisztifőorvosi kedden 00.00 órától péntek 24.00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendel el az ország egész területére. A hőség miatt fokozott óvatosságra inti a közlekedőket a rendőrség is.

Az UV-sugárzás az egész országban nagyon erős, a tízfokú skálán 7 fölötti lesz, ami azt jelenti, hogy 15-20 perc alatt le lehet égni.

Az OMSZ előrejelzés szerint kedden alapvetően napos, csapadékmentes időre van kilátás, legfeljebb kevés gomolyfelhő lehet az égen. A déli, délkeleti szél néhol megélénkül, a Kisalföldön egy-egy erős lökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 38 fok között alakul, az Alföldön a magasabb értékekkel. Késő estére 24 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán a Dunántúlon fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést, északnyugati, nyugati részén gomolyfelhők is képződhetnek, és kis eséllyel egy-egy zápor is előfordulhat. Az ország többi részén derült marad az ég. Helyenként megélénkül a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 38 fok között várható.

Csütörtökön a Dunántúlon a sok napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők lehetnek az égen, északnyugaton, nyugaton egy-egy zápor sem kizárt, másutt folytatódik a túlnyomóan derült idő. A délies szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 39 fok között várható, délkeleten lesz a legmelegebb.

A kánikula biztosan kitart a hétvégén is, a hosszabb távú előrejelzés szerint csak hétfőn várhatóak záporok, zivatarok, akkor kezd lassan enyhülni a hőség.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.