Néhol már húszcentis a hó, sok eső és viharos szél jön

Több megyére is figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

MN
2017. 11. 30. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a déli órákig borult lesz az ég, és sokfelé várható további csapadék: a legtöbb helyen eső lesz a jellemző, de Pest megye északi felén, az Északi-középhegység tágabb térségében és az Észak-Dunántúlon havas eső, hó is várható.

Délután nyugat felől egyre több helyen felszakadozik a zárt felhőzet, a csapadék pedig főként az északi és keleti országrészre korlátozódik. A Dél-Alföldön a déli, az Észak-Dunántúlon és a Tiszántúlon pedig a nyugatias szelet kísérik időnként erős lökések, de délkeleten egy-egy viharos széllökés sem kizárt.

A fővárosra és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt. Az előrejelzés szerint napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegység északi területén hullhat nyolc centiméternyi hó. Az öt centiméter feletti hómennyiség leginkább Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű.

Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 méter felett 5–15, a Börzsönyben, a Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15–25, néhol esetleg 30 centméternyi friss hóréteg is kialakulhat. A felsorolt területektől délre a halmazállapot egyre inkább havas esőbe, esőbe megy át.

Az eső miatt a fővárosra és Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és +5, a Dél-Alföldön +6 és +8 fok között valószínű. Késő estére –2 és +3 fok közé hűl le a levegő.

Később az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közölte, hogy hajnalban főként északon és a Dunántúl északnyugati felén fordult elő az eső mellett hó és havas eső. Nyugaton síkvidéken eddig 1–4 centiméterről érkezett jelentés, de a Nógrád megyei Tolmácsról és Romhányból észlelőik 15-20 centiméter körüli hórétegről számoltak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.