Borult égre számithatunk szombat estig

Sokfelé várható eső, szombaton főként a hegyekben havas eső, hó is előfordulhat.

MN
2017. 12. 15. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat estig az országban túlnyomóan borult lesz az ég, szombaton délutántól szakadozik, vékonyodik, majd estétől csökken a felhőzet. Sokfelé várható eső, éjszaka a Dél-Dunántúlon, szombaton főként a hegyekben havas esőre, hóra is számítani kell – írja az OMSZ. Estétől szombat reggelig lesz a legtöbb csapadék, szombat délután viszont már csak a Tiszántúlon eshet. Az északi, majd az északnyugati szelet kísérhetik időnként erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –1 és +5 fok között valószínű, a Tiszántúlon lesz az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 2 és 7 fok között várható.

Európa legnagyobb részének időjárását az Északnyugat-Európa feletti középponttal örvénylő nagy kiterjedésű ciklon alakítja. Területén erősen felhős vagy borult az ég, sokfelé esik az eső, a hegyekben és helyenként északnyugaton havazik, éjszaka a Kárpát-medencében zivatar is kialakult. A ciklon előoldalán a Balkán-félszigetre, Ukrajna keleti felére enyhe levegő áramlik, arrafelé 10 fok feletti a csúcshőmérséklet, Bulgáriában 17-18 fokot is mérnek. Északnyugaton azonban már a hátoldali hideg levegő hatása érvényesül, a Germán-alföldön, a Benelux államokban már csak 5 fok köré emelkedik délutánra a hőmérséklet. A szárazföld leghidegebb része továbbra is Norvégia és Svédország északi fele, illetve az Urál előtere, ahol napközben is fagy, helyenként –5 foknál is hidegebb van. Az említett ciklon előoldalán sekély ciklon alakul ki, amely délnyugat felől szombat estig a Kárpát-medence északkeleti területei fölé helyeződik. Vonulását sokfelé kíséri csapadék, és szombatra mérséklődik a felmelegedés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.