Figyelmeztetés: erős széllökésekkel jön az eső

Meglepően langyos idő várható, de Nyugat felől jön a viharos szél és a csapadék.

MN
2017. 12. 12. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Dunántúl nagyobb részére és Pest megyére, mivel kedden délelőtt időnként viharos (60-75 km/órás) széllökések kísérhetik a délnyugati szelet. A reggeli órákban pedig akár egy-egy 75-85 km/órás széllökés sem kizárt.

Az OMSZ előrejelzése szerint kedden északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de délkeleten, keleten estig változóan felhős lesz az ég. Délelőtt északnyugaton, délután a Dunántúlon és északon egyre többfelé várható eső, zápor, este az Alpokalján és a Bakonyban havas eső, havazás is előfordulhat. A Tiszántúlon csapadék nem valószínű. A déli szél késő délelőttől északnyugatira fordul és mérséklődik, de keleten erős marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 12 és 18 fok között várható. Északnyugaton a reggeli órákban áll be a maximum. Késő estére 1 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet, a Dunántúlon az alacsonyabb, a Tiszántúlon a magasabb értékekkel.

Szerdán reggel borult lesz az ég, és sokfelé várható csapadék: döntően eső, de a Dunántúl északi felén havas esőre, havazásra is számítani kell. Hajnaltól északnyugat felől szűnni kezd a csapadék. Az északnyugati szél többnyire mérsékelt marad. A késő esti 1, 10 fokról reggelre 0, +7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerdán a déli óráktól északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Éjszaka és a reggeli órákban sokfelé várható eső, zápor, a hegyekben átmenetileg hó is, majd északnyugat felől megszűnik a csapadék. Az északnyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul, amely a délelőtt során áll be, délután már hűl a levegő.

Csütörtökre virradó éjszaka nagy területen képződhet köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amely délelőtt nagyrészt feloszlik. A néhány órás napsütést követően erősen megnövekszik a felhőzet, késő délutántól egyre több helyen ered el az eső. A déli szél megerősödik, a Dunántúlon egy-egy viharos széllökés is előfordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között alakul, de északon néhol -4, -5 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 11 fok között várható, de az Északi-középhegységben csupán 3, 5 fok valószínű.

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.