Kifehéredett az ország: az erős szél még a hóembert is elfújhatja

Van, ahol már 5 centi hó esett, a déli határnál több mint 10 centi is hullhat.

MN
2018. 02. 27. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: dél felől egyre nagyobb területen várható havazás. Az ország déli, délnyugati harmadán, felén már 5 centiméter körüli, a déli határnál néhol akár 10 centiméternél is vastagabb hóréteg alakulhat ki.

Kedden folytatódik a havazás, amelynek az intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estétől lassan megszűnhet. Kedd éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség (maximum 2-3 centiméter), míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű (középső országrész: 2-6, déli megyék: további 6-10 centiméter). A havazás veszélye miatt keddre Budapestre, Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kiemelték azt is, hogy kedden még nagyobb területen várható, hogy a havas helyeken a szél kisebb hótorlaszokat emelhet. A hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Az előrejelzés szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet –8 és –2 fok között alakul. Késő estére –10 és –5 fok közé hűl le a levegő.

A havazás miatt nem engedik Horvátország területére a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket a barcsi határátkelőnél hétfő éjszakától – írja a rendőrség a honlapján. A rendkívüli időjárás miatti intézkedés hétfőn 22 órakor lépett életbe, és visszavonásig lesz érvényben. Hozzátették, hogy a személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan.

Somogyban hóátfúvás nehezíti a közlekedést a Gige–Nagybajom, a Kadarkút–Kiskorpád, a Csurgó–Porrogszentkirály, az Iharosberény–Inke, a Heresznye–Vízvár–Bélavár, a Szulok–Homokszentgyörgy és a Lad–Hencse közötti úton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.