Lesújtott a tél Olaszországra

Hétfő reggel fehérbe öltözött Róma, a Vezúv, az Ischia sziget, sőt még Nápolyban is havazott.

Favero-Fürjész Judit Éva
2018. 02. 26. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itália egyes részein már rügyeztek a fák, amikor vasárnap hatalmas erővel megérkezett Szibériából a burán ciklon. A szél erejét jól érzékelteti, hogy Velencében kidöntötte a szigetet a szárazfölddel összekötő Szabadság híd egyik pillérjét, a város így több órára elzárva maradt a külvilágtól. Torinóban a hatalmas havazás miatt le kellett állítani a Juventus–Atalanta meccset, de az igazi ítéletidő csak éjszaka érkezett meg. A burán délebbre húzódott, és hétfő reggel egész Közép-Olaszországot hótakaróval fedte be. Fehérbe öltözött Róma, a Vezúv vulkán, az Ischia sziget, sőt szokatlan módon még Nápolyban is havazott. Az autópályákon több helyen rosszak voltak az útviszonyok, például a Nápoly és Canosa közötti A16-os autópálya grottaminardai kijáratát hótorlaszok miatt le kellett zárni. Különösen nehéz helyzetben vannak a 2016-os földrengés által sújtott Marche régió lakói. Az átmeneti konténerlakások nehezen „állják a havat”, vízvezetékeik pedig befagyhatnak.

A főváros és környéke annak ellenére bénult meg teljesen a havazás miatt, hogy a meteorológusok előre figyelmeztettek a ciklon érkezéséről. A római polgármesteri hivatal környezetvédelmi biztosa, Pinuccia Montanari Facebook-bejegyzésében arra kérte a lakosokat, hogy „ha csak tehetik, ma maradjanak otthonukban, csak akkor mozduljanak ki, ha feltétlenül szükséges”. Kimozdulni egyébként nem is olyan könnyű Rómában, az autóbuszok közül több is a garázsban vesztegel.

A katasztrófavédelem az ítéletidő miatt rendkívüli ülést tartott, és bevetették a katonaságot is az utak megtisztítására. Ennek ellenére vonatok és a repülőjáratok is órákat késtek a menetrendhez képest, és ezek a csúszások aztán Róma után egész Olaszország közlekedésében problémákat okoztak. Virginia Raggi polgármestert közben folyamatos kritikák érik, mert ahelyett, hogy „a sót szórná” az utakon, Mexikóban van egy klímaváltozással kapcsolatos találkozón. Az ellenzék szerint nem készítette fel megfelelően a várost a szokatlan időjárásra.

A havazást azért sokan ámulattal fogadták, mert nem mindennapi látvány a Colosseum vagy a Szent Péter-bazilika fehér köntösben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.