Nyugaton hófúvás, máshol inkább havas eső várható

Késő délutántól az ország északkeleti harmadán fokozatosan megszűnik a csapadék.

MN
2018. 02. 21. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havazás és hófúvás miatt adott ki elsőfokú, sárga figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint szerdán az Alpokalján (főként Vas, Zala megyében) havazás várható, másutt a hó mellett síkvidéken havas eső, főként keleten eső is valószínű. Estétől ismét egyre inkább mindenütt a hó lesz a jellemző. A Nyugat-Dunántúlon a 45 kilométeres óránkénti széllökések gyenge hófúvást okozhatnak. Délutántól az Északi-középhegység magasabb részein is előfordulhat gyenge hófúvás.

Késő délutántól az ország északkeleti harmadán fokozatosan megszűnik a csapadék. Éjfélig a Dunántúlon és a középső megyékben további 1–8 centiméter friss hó várható, délnyugaton a nagyobb mennyiséggel. Síkvidéken napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog. Napközben keleten, északkeleten sívidéken a 0 fok fölötti hőmérséklet miatt számottevő friss hóréteg nem valószínű.

Borult lesz az ég. Az északkeleti szél megélénkül, de nyugaton, majd estefelé északkeleten is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet –1 és +5 fok között valószínű, a Tiszántúl keleti felén lesz enyhébb az idő. Késő estére –2 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Csütörtökön az ország nagy részén egész nap borult lesz az ég, de északkeleten kora délutánig vékonyabb, időnként szakadozott felhőzet várható. Az ország északkeleti negyedén csapadék nem valószínű. Másutt havazásra számíthatunk – napközben délnyugat felől egyre nagyobb területre kiterjedően –, a Dél-Alföldön helyenként havas eső, eső is eshet. Az északkeleti, északi szél megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, előbbi területen hófúvások alakulhatnak ki. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és –4, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában –2 és +4 fok között várható, de a Tiszántúlon 5, 7 fokra lehet számítani.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.