Havazás, hófúvás, ónos eső várható a hétvégén

Változatos csapadékra kell számítanunk, visszatért a téli időjárás.

MN
2018. 03. 17. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani országszerte – talán az ország északnyugati csücskét leszámítva – szombaton és részben a vasárnap is. A várható mennyiség általában 15-25 milliméter, északnyugaton ennél kevesebb, 5-15, a Dunántúl déli felén pedig több, 25-40 milliméter hullhat területi átlagban.

Délutántól észak, északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugat-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa és Miskolc közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 15 centiméter körüli, a Dunántúl északi felén 5-15 centiméter a legvalószínűbb. A sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.

Hófúvásra általában az ország északi területein készüljünk. Erős hófúvásra szombat este az Északi-középhegységben és előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is számíthatunk. Ezeken a részeken viharos – óránkénti 60-80 kilométeres, kis területen akár e feletti – széllökések valószínűk. A havazás által kevésbé érintett Alföldön is előfordulhatnak helyenként óránkénti 70 kilométeres körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

A késő délutáni, esti óráktól a délkeleti megyékben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon. A tájékoztatóban felsorolt események közül ennek van a legnagyobb bizonytalansága – írja az OMSZ.

Az ónos eső miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mindemellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet szombat délelőtt általában plusz 1 és 8 Celsius-fok között, délkeleten 9-10 fok körül valószínű. A déli órákban már csökkenni kezd a hőmérséklet. Késő estére 0 és mínusz 6 fok közé hűl le a levegő – közölte a meteorológiai szolgálat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.