Eljárás indult az orosz curlinges pozitív doppingtesztje miatt

Az erről szóló bejelentés vélhetően arra utal, hogy a B próba megerősítette az első vizsgálati eredményt.

MN
2018. 02. 19. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eljárást indított a vegyespárosban bronzérmes orosz curlingpáros férfi tagjának pozitív doppingtesztje miatt – írja az MTI.

A bejelentés vélhetően arra utal, hogy a B próba megerősítette az első vizsgálati eredményt. A CAS a tiltott szert nem nevezte meg, de az ügyet jól ismerő forrás arról számolt be vasárnap, hogy Alekszandr Kruselnyickij mintájában meldonium nyomaira bukkantak.

A játékok idején a CAS hozza meg a fegyelmi határozatokat doppingvétségek esetében, a lausanne-i székhelyű testület ezért az olimpia alatt Phjongcshangban is működik.

Az orosz culingesre, aki feleségével, Anasztaszija Brizgalovával harmadik lett a vegyespárosok versenyében, vélhetően felfüggesztés vár, illetve a pozitív doppingteszt az érem elvesztésével járhat. Amennyiben erre kerül sor, a NOB-nak újra kellene ellenőriznie a negyedik helyezett norvégok mintáit, és csak ha mindent rendben talál, akkor ítélheti oda a bronzérmet a skandinávoknak.

Az orosz curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a phjongcshangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek és indulási engedélyt kaptak, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelnek Phjongcshangban.

Vasárnap egy neve elhallgatást kérő forrás jelezte, Alekszandr Kruselnyickij mintájában meldonium nyomaira bukkantak. Az oroszok a hírek szerint az ügyben találkoznak a NOB illetékeseivel, és a felek majd a B próba eredményét követően nyilatkoznak az esetről.

A Hír TV megjegyzi: a NOB korábban azt ígérte, hogy ha minden orosz sportoló tesztje negatív lesz, akkor a küldöttség a záróceremónián az orosz zászló alatt vonulhat, és nem kell az olimpiai szövetség zászlóját használniuk, de ez most veszélybe került.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni az Alekszandr Kruselnyickij pozitív doppingtesztjével kapcsolatos híradásokat hétfőn Moszkvában, de kijelentette, hogy a NOB korrektül járt el a helyzetben.

Arra intette az őt kérdező újságírókat, hogy várjanak a hivatalos moszkvai kommentárra a B doppingteszt hivatalos eredményének bejelentéséig. „A NOB ebben a helyzetben nagyon óvatosan és nagyon korrektül viselkedik” – jelentette ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.