Megint az amerikaiak teszik tönkre Ázsia és Európa számára az olimpiát

Az NBC és a tengerentúli tévés piac diktál, így délelőtt foghíjas a lelátó a koreai műkorcsolya-arénában.

Gabay Balázs
2018. 02. 09. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NBC 2014-ben meghosszabbította a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött korábbi szerződését a téli és nyári olimpiai tévéközvetítésekre vonatkozóan. A 4,4 milliárd dolláros tétel így 7,7 milliárd dollárosra nőtt, és 2020 helyett immár 2032-ig teljhatalmú ura a tévés adásoknak az amerikai óriás. A tengerentúli televíziózás pörgeti a világ tévépiacát, nem véletlen, hogy ők ki tudják fizetni azt, amit más nem. A NOB egyébként rettentő pénzéhes: a szocsi olimpia előtt a hagyományokkal szakítva úgy döntött, nem állapodik meg az Európai Műsorsugárzók Uniójával (EBU), hanem megversenyeztetik az egyes országok tévés piacán a jogokat, így több pénzt fognak kapni. Emiatt azóta több sportág tévés követéséről le kellett mondaniuk a nézőknek, a NOB pénztárcája eközben dagad.

A csarnok a phjongcshangi olimpián nem fog megtelni a műkorcsolyaversenyeken, s ez kizárólag a NOB és az NBC megállapodásának a következménye. A téli olimpia legnézettebb versenyszámai ebben a sportágban vannak, így az amerikai csatorna az USA keleti parti időszámításához igazíttatta a programot. Ottani idő szerint este nyolctól közvetítik a műkorcsolyát, csütörtökön a férficsapatversenyek egyéni és páros rövidprogramjával el is kezdődött a versengés. Ami az amerikaiknak esti szórakozás, az Dél-Koreában matiné: ott délelőttre esnek a korcsolyás programok, Európában pedig éjjel kettő körül kezdődik a program.

A helyszíni beszámolók szerint a Kangrungi Jégaréna ugyan nem kong az ürességtől, fényévekre volt a telt háztól az első versenynapon, aminek oka, hogy péntek délelőtt Dél-Koreában a legtöbben dolgoznak. Ez mit sem zavarja a NOB-ot vagy az NBC-t, ugyanis az olimpia is olyan világesemény, amelyen a szervező bevételláza dönti el, hogy mely tévécsatornával állapodik meg a közvetítésekről. Azt pedig régóta tudjuk, hogy az amerikai piacnál több pénzt semmi sem hozhat.

Hasonló volt a helyzet a 2008-as, pekingi olimpia idején, amikor az amerikaiak miatt szintén délelőttre esett egy csomó program.

Minket, magyarokat szerencsésen érint, hogy a számunkra talán legnagyobb érdeklődéssel, magyar éremesélyekkel várt rövidpályásgyorskorcsolya-programok – a döntők is – magyar idő szerint nem éjszaka, hanem délelőtt tizenegy óra körül kezdődnek majd el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.