Sorozatban harmadszor nyert Dario Cologna, Kónya Ádám a 89.

A magyar sífutó már szombaton hazaindul, majd három-négy nap pihenő után utazik Ausztriába.

MN
2018. 02. 16. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI összefoglalója szerint a negyedszer ötkarikás bajnok svájci sportoló Vancouverben ugyanígy szabadban, négy éve, Szocsiban klasszikus stílusban diadalmaskodott. Cologna ezúttal a 15+15 kilométeres számban győztes norvég Simen Hegstad Krügernél közel 20, az orosz Gyenyisz Szpicovnál több mint 20 másodperccel bizonyult gyorsabbnak.

Cologna a háromkörös, egyenkénti indítású viadal kétharmadáig folyamatosan növelte előnyét a szikrázó napsütésben, így az utolsó 5 kilométeren 25 másodperces előnnyel gazdálkodhatott Krügerrel szemben. A skandináv rivális a hátralévő távon valamelyest közelebb férkőzött az éllovashoz, de sikerét egyáltalán nem veszélyeztette.

Szintén hatalmasat hajrázott a 21 éves Szpicov, aki elképesztő utolsó körével egészen a harmadik helyig jött fel, megelőzve a 15+15 kilométeren ezüstérmes Martin Johnsrud Sundbyt.

Kónya Ádám több mint 5 perc 30 másodperces hátránnyal végzett a 89. helyen.

„Összességében elégedett vagyok – nyilatkozott Kónya Ádám. – A hó jó volt, mert bár melegebb van, a szél kiszárította. Voltak ugyan mélypontjaim, de nem olyanok, amelyekből ne tudtam volna magamat kirángatni. Többnyire egy lengyel sráccal futottam, aki érdekes ritmusban síelt, volt, hogy azt éreztem, el tudnék menni mellette, máskor pedig örültem, hogy a szélárnyékában haladhatok.”

A magyar sífutó már szombaton hazaindul, majd három-négy nap pihenő után utazik Ausztriába, ahol újabb versenyek várnak rá. A távolabbi jövőt illetően kijelentette, mindenképpen megcélozza a következő, pekingi téli játékokat is, de nemcsak azt várja, hanem az odáig vezető utat is.

Eredmények:

Sífutás, férfi szabadstílusú 15 km:

1. Dario Cologna (Svájc) 33:43,9 perc

2. Simen Hegstad Krüger (Norvégia) 18,3 másodperc hátrány

3. Gyenyisz Szpicov (OAR) 23,0

89. Kónya Ádám 5:43,3

Kónya Ádám kedden a 68. helyen végzett a férfisífutók klasszikus stílusú egyéni sprintversenyében. A 80 fős mezőny tagjait 15 másodpercenként indították a selejtezőben, melyből a legjobb 30 lépett tovább. A magyar résztvevő 65-ös rajtszámmal startolt, és 3:31,84 perc alatt teljesítette az 1,4 kilométeres távot az Alpenszia sífutó központban. Utolsóként az amerikai Erik Bjornsen harcolta ki a kieséses szakaszba jutást 3:17,69-cel, a leggyorsabb a finn Ristomatti Hakola volt 3:08,54-gyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.