Sportolók is megfertőződtek norovírussal a téli olimpián

Két svájci síakrobata betegedett meg.

MN
2018. 02. 16. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két svájci síakrobata megfertőződött a norovírussal, ezért el kellett hagyniuk az olimpiai falut a phjoncshangi téli játékokon – írja az MTI.

A svájci csapat tájékoztatása szerint Fabian Bösch az egyik megbetegedett versenyző, a másik nevét viszont még nem hozták nyilvánosságra, mivel családját eddig nem tudták értesíteni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteken közölte, hogy a két versenyző nincs jól, ám bíznak benne, hogy rajthoz állhatnak még az olimpián.

A hányást és gyomorgörcsöt okozó agresszív vírus egészen mostanáig nem érintett egyetlen sportolót sem, ám az önkéntesek és a biztonsági személyzet tagjai közül már több mint kétszázan elkapták.

A múlt héten, miután biztonsági őröknél tapasztalták a megbetegedést, a dél-koreai szervezőbizottság azonnal hazaküldte mind az ezerkétszáz, az olimpián szolgálatot teljesítő biztonsági őrét. A visszahívott személyzetet kilencszáz katonával helyettesítik. Az olimpiai szálláshelyeket és buszokat fertőtlenítették.

Még hétfőn jelezte a szervezőbizottság: több szervezet együttesen fáradozik azon, hogy megakadályozza a vírus további terjedését. Egyebek között vízteszteket végeznek, illetve sűrűn ellenőrzik a helyszíneket, éttermeket, hoteleket, illetve a közreműködők szálláshelyeit.

A vírus miatt történtek megbetegedések a tavalyi, londoni atlétikai világbajnokságon is az egyik hivatalos hotelben. Néhány versenyzőnek ki is kellett hagynia számokat, köztük a botswanai sprinter Isaac Makwalának, akit a 400 méteres döntőben – melyben esélyesként rajtolhatott volna – nem engedtek elindulni, 200-on pedig egyedül futotta előfutamát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.