Tyúkanyók nélkül utaztak az olimpiára a magyar kiscsirkék

A nyolc nemzet közt éremért harcoló női rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottunk egységes, vidám társaság.

Radványi Benedek
2018. 02. 08. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2017 márciusában világbajnoki ezüst, 2018 februárjában olimpiai Hogy mi kerül a kipontozott rész helyére, az február 20-án derül ki, de már 10-én közelebb járunk a megoldáshoz. A női rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagjai tavaly úgy állhattak a dobogó második fokára, hogy három körrel a vége előtt kicsúszott előlük a holland staféta. Nem feltétlenül kell hasonló szerencse hozzá, hogy a most szombati elődöntőből az A döntőbe (tehát a nyolc csapat közül a legjobb négybe) jussanak.

A Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia összetételű ötös rendkívül egységes, vidám társaságot alkot. – Nagyon hosszú idő óta együtt edzünk, Keszóval és Bernivel négy éve Szocsiban is együtt voltunk – kínál betekintést a dolgokba Kónya Zsófia.

– Aztán csatlakoztak hozzánk a kiscsajok, Petra meg Saci. Őket néha kiscsirkéknek hívjuk. Persze nagyon jól megvagyunk, és mivel kevesen vagyunk, számítunk egymásra.

A Keszlerhez hasonlóan a harmadik olimpiájára készülő Heidum Bernadett is úgy véli, a csapatnak annak ellenére nagy erőssége az egység, hogy elég nagy korkülönbség van köztük. – Keszler Andi és én tíz évvel előbb születtünk a többieknél, viszont pont ebből adódóan (hogy korban, jellemben, személyiségben is különbözők vagyunk) jól kiegészítjük és támogatjuk egymást.

Jászapáti Petra is úgy gondolja, sokkal erősebbé teszi őket az, hogy kisebb-nagyobb kihagyásokkal, immár két éve együtt versenyeznek. – Ha egy szóval kellene jellemeznem a csapatunkat, a sokszínűséget mondanám. Mindenkinek megvan a maga erőssége, próbáljuk ezeket megtanítani a másiknak, így tovább tudjuk növelni a kohéziót. És

ha például nálam látnak valamilyen hiányosságot a csapattársaim, akkor megmondják, persze nem sértő stílusban. Még ha ez nem sikerül is néha; akkor leülök és elgondolkodom, hogy miért mondhatták nekem épp úgy

– nyilatkozta lapunknak Jászapáti, aki várhatóan mindhárom egyéni távon is indulni fog.

Mivel a versenynapok között két-három nap szünet van, szerinte egyéni szereplése nem befolyásolja a váltóbeli teljesítményét. Az ötfős csapatból négyen-négyen szerepelhetnek majd a két futamban. Kónya Zsófia elárulta, ők a korábbi sémák alapján úgy számolnak, hogy mindenki jégre fog lépni, tehát aki kimarad az elődöntőben, bekerül az A, illetve a B fináléba. Ha az A-ba kerülnek, szenzáció lenne, a short track staféták eddigi legjobb olimpiai szereplése a 2010-es 5. hely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.