Vannak fővárosi kerületek, ahol egymilliónál is magasabb a négyzetméterár

Az V. kerület és a budai „kiemelt területek” a legdrágább környékek.

MTI
2017. 07. 09. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mehrli Péter úgy fogalmazott: befektetési céllal azokon a helyeken vásárolnak, ahol közismert, hogy rövid távú bérbeadással jól hasznosíthatók az ingatlanok, és gyorsan megtérül a befektetett összeg. A fővárosban – tette hozzá – ez az V. kerület és a budai „kiemelt területek”, ezek a legdrágább környékek. Mint mondta, több helyen meghaladja a négyzetméterenkénti ár az egymillió forintot. Úgy folytatta: a többi helyen inkább lakhatási célból vásárolnak, és a kialakult piaci áron „kénytelenek ezt tenni”, de „szerencsére kedvező hitelfeltételek mellett”.

A Balaton-parton zömmel saját használatra vesznek ingatlanokat, sokan pedig felújítják a meglévőt, de nem adják el, ezért nagyon keresleti a piac – közölte.

Felidézte: amikor elkezdtek emelkedni az árak, szinte nem volt más lehetőség olyan biztos befektetésre, amely egy százaléknál magasabb hozamot hoz, mint az ingatlan. Ez felpörgette a keresletet, és az ingatlanárak korábbi rohamos, jelenleg kevésbé rohamos emelkedéséhez vezetett – fejtette ki.

Jelezte: az emelkedést nagyon erősen befolyásolta, hogy a válság éveiben sokan nem engedhették meg maguknak az ingatlanvásárlást, vagy nem voltak biztosak a jövőbeni megélhetésükben, ezért elhalasztották, így sok vevő jelent meg egyszerre a piacon. Hozzátette: ezért voltak többségben a készpénzes vásárlók, de ahogy kedvezőbbek lettek a hitellehetőségek, ismét meghatározóvá vált a hitelből történő lakásvásárlás vagy -építés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.