Egy panellakás is lehet nagyon drága, ha jó helyen van

Budapest XIII. kerületében az 500 ezer forintot közelíti egy négyzetméter panellakás ára.

MN
2017. 08. 24. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töretlen a panellakások népszerűsége – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből, amely több mint húszezer hirdetés alapján készült. Bár kapcsolódnak bizonyos rossz előítéletek az ilyen házakhoz, a lakások akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek, mint téglából épült társaik, sokszor jobb az elosztásuk – több szobájuk van, mint az azonos alapterületű, régi lakásoknak –, és az elmúlt években jelentősen csökkent a fenntartási költségük is.

Ezek miatt a lakótelepi lakások iránti kereslet folyamatosan növekszik, de a panelpiacon belül jelentős árkülönbségek vannak országszerte és a fővárosi kerületek között is. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idei első félévben a fővárosban a III. kerületi Lajos utcai lakótelep lakásai iránt volt a legnagyobb érdeklődés, a második helyén a XIV. kerületi Pillangó utcai lakótelep szerepel, a harmadik pedig a XIII. kerületi Gyöngyösi utcai lakótelep.

Az árak tekintetében más a sorrend: az újlipótvárosi lakótelepen hirdetik a legdrágábban a panellakásokat, az átlagos négyzetméterár ott 473 ezer forint. A hirdetési árak alapján a szintén XIII. kerületi Vizafogó utcai lakótelep lakásai is drágának számítanak 444 ezer forintos átlagárral négyzetméterenként. A XI. kerületi kelenföldi, albertfalvai és gazdagréti lakótelep lakásai mellett a III. kerületi Rómaifürdőn lévő panelek szintén négyzetméterenként 400 ezer forint feletti áron szerepelnek a kínálatban.

A III. és XIII. kerületi panelek viszonylag magas árait elsősorban az elmúlt évtizedben elvégzett energetikai korszerűsítések és a jó közlekedés indokolja, a XI. kerületi panellakások értékét a 4-es metró átadása jelentősen megnövelte az elmúlt években.

A fővároson belül a legolcsóbbak közé sorolhatóak az újpalotai, a békásmegyeri, az újpesti, valamint a kaszásdűlői lakótelepek, az itt található lakások négyzetméterára 285 ezer és 321 ezer forint között szóródik.

A vidéki városok közül a Budapest közelében lévő Érden, Pomázon lévő panellakások voltak a legnépszerűbbek az idei első félévben a keresések alapján, s a váci panelek is keresettek voltak.

Az árak is a főváros közelében lévő településeken a legmagasabbak. Budaörs a legdrágább, az ottani lakótelepen 386 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét, majd Budakeszi és Solymár következik 378 ezer, illetve 344 ezer forintos átlagárral.

Az országban legolcsóbban Komlón, Ózdon és Mezőhegyesen kínálják a panellakásokat, utóbbi településeken mindössze 53-67 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.