Kinyílott a repce: megírom!

Bérek és egészségügy – ezekkel a témákkal kampányol az ellenzék, miközben Orbán Viktor alamizsnát gyűjt. Kezdje velünk a napot!

György Zsombor
2018. 01. 04. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyannal kezdjük, amivel még soha: virágzik január elején a repce Zala megyében. A Hahót közelében készült felvételek egészen tavaszias hangulatot árasztanak, íme ezek közül egy: 

Vissza a szürke hétköznapokba: ma is érkezhet még többek postaládájába adománykérő levél a Fidesztől, pontosabban magától a miniszterelnöktől. A pártnak persze nem kenyérre kell, így is 876 millió forintos éves támogatást irányoz nekik elő a költségvetés, a propagandára költött milliárdoknak meg közpénz a forrása. De a szakértők azt jósolják: további százmilliókat dobhatnak össze a kormányzó pártnak a hívei. Ennél is fontosabb azonban a szavazó-támogató közösség mozgásban tartása, a kötődés erősítése, szólnak az elemzések – és alighanem ez az ügy napokig tematizálja még a közvéleményt.

Mindenkinek lelke rajta. 

Az újév beköszöntével elég nehezen veszi fel a magasabb fordulatszámot közéletünk, sorsdöntő események helyett inkább különféle sajtótájékoztatókkal bombázzák a pártok a nagyérdeműt. A Liberálisok mérhető támogatással ugyan nem rendelkeznek, ám a téma, amit boncolgatnak ettől még fontos: megkezdik a külföldön tartózkodók választási mozgósítását. Erről Sermer Ádám elnökhelyettes beszél 10 óra körül, hírt adunk róla. Az LMP-nél a béremelés a fő téma: Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes kora délután Budapesten, Ungár Péter elnökségi tag Szombathelyen követel több bért az embereknek, utóbbi kifejezetten a közszolgálati dolgozóknak. Demeter Mártát, a párt szakpolitikusát viszont egészen másról, a hadászati fejlesztésről és az iskolák terrorellenes intézkedési tervéről kérdezik 7.45-kor a Lánchíd Rádióban – érdekes ügy, érdemes meghallgatni. 

A Jobbik a másik fontos humán témára, az egészségügyre koncentrál ma: Varga-Damm Andrea képviselőjelölt a 21. századi ellátásról, a várólisták megszüntetésének fontosságáról beszél. Megírjuk majd, pontosan miről. 

A nemzetgazdaság területén a KSH adatközlése ígérkezik a legfontosabbnak, még ha izgalmasnak nem is feltétlenül. A szeptember-novemberi munkaerőpiaci mutatókat közli a statisztikai hivatal; augusztus és október között a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 36 ezerrel 183 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,0 százalékra csökkent. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 445 ezer volt, az adatok szerint 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Ami a diplomácia világát illeti: délután három körül nyilatkozik a sajtónak Orbán Viktor és Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke, miután megbeszélést folytattak. Hírt adunk erről is. 

Most pedig sport.

A sísport szerelmesei nem fognak unatkozni csütörtök délután, hiszen férfi műlesikló világkupát rendeznek Zágrábban délután 12.45-kor, illetve 16.30-kor. Továbbá Innsbruckban 14.00-tól négysáncverseny lesz. Aki inkább a futballt preferálja, annak javasoljuk a Celta Vigo-Barcelona és a Numancia-Real Madrid mérkőzéseit. Az előbbi 19.00-kor, az utóbbi 21.00-kor kezdődik.

Az idő enyhe lesz, a megszokottnál magasabb nappali hőmérséklettel és változóan felhős éggel. 3 és 10 Celsius-fok között ingadozhat a higanyszál, estére mínusz két fokig hűlhet le a levegő. Úgyhogy a repce most még talán nem fagy le. 

Derűs napot! 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.