Közép-Ázsia külügyesei Budapestre jönnek, közösen lép fel az ellenzék – ez várható ma

Még látszik a pofon helye – ma is a hódmezővásárhelyi bravúr uralhatja a napot.

Csécsi László
2018. 02. 27. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden csoda három napig tart, szokták mondani. Ez a három nap még nem telt el vasárnap óta, amikor Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson tanítani való jobbegyenest vitt be a Fidesznek. Az eredmény értékelése még napokig témát ad majd a sajtónak és a politikusoknak. Ki milyen következtetést von le belőle? Majd elválik. Mindenesetre a pszichológiai előny most az ellenzéknél van, de egyúttal a felelősségük is nagyobb. Megmutatkozott ugyanis, hogy fegyelmezetten véghez vitt okos stratégiával és egy jó jelölttel szinte bárhol meg lehet verni a kormánypárti jelölteket. Az eddig látott ellenzéki töketlenkedéssel viszont nem.

Persze az is lehet, hogy ez a megnyert csata lesz az a kötőanyag, amelyik ha tovább nem is, de a választások idejére együttműködésre készteti a megosztott ellenzéket. Az ellenzék mindenesetre most nagyon fogadkozik. Márki-Zay győzelme egy időre mintha elfeledtette volna az eddigi ellentéteket. Lapunk megtudta, hogy az LMP tárgyalásokat kezdeményez az MSZP-vel és a Jobbikkal egy esetleges választási együttműködésről. Aki akarja, ennek jeleként értelmezheti, hogy Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője ma közös sajtótájékoztatót tart. A témája: Többpárti vizsgálóbizottság: betekintés az Elios-iratokba.

Az Elios szerepének tisztázása egyébként Márki-Zay tervei között is szerepel. A Hódmezővásárhely közvilágításának megújítását ugyanis szintén a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég végezte.

Magyarország aktívan felhasználja a visegrádi négyeken (V4) belüli soros elnökségét az országcsoport és az Európai Unión kívüli államok és régiók közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésére. Ebben a szellemben tartanak ma V4–Közép-Ázsia külügyminiszteri szintű találkozót Budapesten. A gazdasági kapcsolatokat – mint azt Stier Gábor kollégánk a mai Magyar Nemzetben megjelent írásában megjegyzi – még bőven van hová fejleszteni, hiszen a két térség közötti kereskedelmi forgalom elenyésző, szinte csak Kazahsztánra korlátozódik. A közép-európaiak közül a legjobb politikai kapcsolatokat talán Magyarország ápolja a régióval – különösen a kazah vezetőkkel gyakoriak a magas szintű találkozók –, ám ezt a közelséget egyelőre nem sikerült gazdasági téren kamatoztatni.

A ma megjelenő gazdasági adatok közül a foglalkoztatottság és a munkanélküliség számai tarthatnak igényt nagyobb érdeklődésre. Ezekkel valószínűleg eldicsekedhet majd a kormány. Igaz, az adatok javulásában az is szerepet játszik, hogy a közmunkában résztvevők és a külföldön munkát vállalók nem rontják a statisztikákat. Mindenesetre elmondható, hogy a magyar fiatalokat kevésbé fenyegeti az állástalanság réme, mint nyugati, főleg dél-európai társaikat.

A német autósok többsége valószínűleg kiemelt figyelemmel kíséri a lipcsei Szövetségi Közigazgatási Bíróság mai ülését, de a magyarok számára is tanulságos lehet a bírák állásfoglalása. Arról születhet ugyanis döntés, hogy kitiltják, vagy sem az Euro 6-osnál alacsonyabb besorolású dízelmotorral szerelt járműveket és az Euro 3-as vagy annál alacsonyabb besorolású benzines motorral szerelt kocsikat több német nagyváros központjából. Egy héttel ezelőtt már elhalasztották a döntést, s könnyen lehet, hogy ma sem sikerül megegyezni. A hosszú távú tendencia azonban világos: szép lassan visszaszorulnak a hagyományos üzemanyaggal hajtott járművek. Különösen felgyorsulhat ez a folyamat, ha a nagy autógyártók körül rendszeressé válnak a botrányok.

A Világliga Szuperdöntőjébe kerüléshez létfontosságú lesz, hogy a magyar női vízilabda-válogatott megnyerje a 20.30-kor a margitszigeti Hajós uszodában kezdődő Hollandia elleni derbit. Ez lesz a csapat utolsó itthoni meccse a csoportban, utána a bivalyerős spanyolokhoz és Oroszországba utazik. Bíró Attila együttese visszavághat a novemberi vereségért – akkor 7:6-ra kikaptak Hollandiában.

Este 6-kor pótolják az Újpest–Paks Magyar Kupa-nyolcaddöntő mérkőzést. Ez a találkozó volt az egyetlen, mely elmaradt a fordulóban múlt héten. Az ok: Újpesten hiába tették rendbe a stadiont 800 millió forintos állami forrásból, nem csináltak pályafűtést, melyet idén már minden csapattól megkövetel a szövetség. Az alternatív megoldás egy fűtött műanyag paplan, melyet a tulajdonos azért nem tudott lefektetni a gyepre, mert a meccs előtti időszakban esett a hó. A szerkezet felállítása és szétszerelése egy-egy napot vesz igénybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.