Teljes fordulat szülte a csillogó orbáni imakönyvet

Az Orbánság aranya feltöltekezést segítő kalauz, négy ellenzéki alkotó pálfordulásának lenyomata.

Vékony Zsolt
2017. 11. 20. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös performansz keretében mutatták be a Hócipő publicistáinak közös könyvét csütörtökön az Újlipótvárosi Klub-Galériában. Az Orbánság aranya – narancskönyv című kötet négy ember megtérésének látlelete: megtudhatjuk belőle, hogy Farkasházy Tivadar, Váncsa István, Para-Kovács Imre és Marabu miképpen ébredtek rá arra, mégiscsak Orbán Viktor az ideális vezetője ennek az országnak.

A négy szerző ennek értelmében narancssárga pulóverben és egy-egy, a miniszterelnököt rajzos („marabus”) formában ábrázoló pólóban jelent meg a beszélgetésen, ahol Hajós András kérdezgette őket arról, hogyan is született meg a mű. – Évtizedeken át ellenkeztem, de az elmúlt három hónapban egyszerűen ellepett Orbán Viktor. Először csak térdig, aztán egészen a fejem búbjáig. A feleségemnek is csak restellve mertem bevallani, hogy éjszakánként is a miniszterelnökkel aludtam, vele álmodtam – mesélte Farkasházy. Szerinte ez a könyv megtérésük jelképe, amelyet olyan művekhez hasonlított, mint Mao Ce-tungtól A vörös könyv, Moammer Kadhafi A zöld könyve vagy Saparmyrat Nyýazow, vagyis a Türkménbasi Ruhnamája, amelyek mind egy-egy politikai vezető nézeteit foglalták össze. Farkasházy szerint Az Orbánság aranya annyiban különbözik ezektől, hogy megvilágosodott ellenzékiek írták, más megvilágítást adva az ország irányítójának világlátásához. – Eredetileg csak Narancskönyv lett volna a címe, ugyanakkor rájöttünk, Orbán minden szava arannyá válik, ezt tükrözi maga a borító is – tette hozzá a humorista.

– Korábban túl közel álltam ehhez az egész témához, hátra kellett hát lépjek. Ekkor jöttem rá, hogy külön-külön a Németh Szilárdok, Kósa Lajosok, Rogán Antalok beszédei elmebeteg zagyvalékok, ám ha ezeket egyszerre hallgatja az ember, abból gyönyörű szimfónia kerekedik ki – fogalmazott Para-Kovács arról, hogyan vált a kötet egyik szerzőjévé.

Váncsa István hozzáfűzte, mostani, közös alkotásuk valójában egy imakönyv, amelyet ha lefekvéskor olvasgatunk, nyugodt álmunk lesz, ha pedig reggel, indulás előtt, akkor nagyban segít a feltöltekezésben.

A kötetben a miniszterelnök elmúlt évekbeli beszédeiből, beszélgetéseinek szövegéből olvashatók szemelvények, amelyeket a szerzők kommentárjai fűznek egységbe. Ennek alapján a harminchat fejezetben képet kaphatunk arról, hogy Orbán Viktor egyszerre a kommunizmus legyőzője, harcos, keresztény, kapitány, rakéta, vezénylő tábornok, akinek karakán véleménye van Európáról, a korrupcióról, az ellenzékről, a depresszióról, a fociról és saját magáról is. Az egyes szakaszokat Marabu karikatúrái illusztrálják, közelebb hozva az olvasókhoz, milyen is a könyv főszereplője megszabadítóként vagy éppen parasztlegényként. – Korábban is tudtam, mi a jó, csak eddig nem tértem rá a helyes útra. Most lett elegem magamból, vezekelnem kellett. Rájöttem, így nem tudok rajzolni. Emiatt fogtam a sajtófotókat, és azokat lekopírozva készültek végül ezek az illusztrációk – mondta Marabu.

A résztvevők nem tartottak attól, hogy az olvasók esetleg félreértik szándékukat, és ironikus műként tekintenek majd Az Orbánság aranyára. – Orbán Viktor szövegei nem az észhez, hanem a szívhez szólnak. Az ész ugyanis tévelygő, a szív viszont biztos iránytű. Ilyen értelemben tehát egy birka okosabb akár Albert Einsteinnél is. Orbán éppen ezért mindig a birkákat szólítja meg – fogalmazott Váncsa István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.