Elhunyt Csörsz István író

Hetvenhat éves volt.

Lakner Dávid
2018. 02. 18. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenhat éves korában, hosszú betegség után meghalt Csörsz István író. A pályáját a hetvenes években indító szerző egyik legismertebb könyve a Sírig tartsd a pofád! volt, amit aztán olyan művek követtek, mint a Vastövis, az Okos madár és a Pangala.

Csörsz 1942. május 21-én született Baján. Mielőtt írni kezdett volna, dolgozott matrózként, műszerészként és fénymásolóként is. Első regénye megjelenése után állt szabadfoglalkozású írónak. A hetvenes évek elején vette el Fűri Anna pszichológus-családterapeutát, aki több mint tíz éve, 2006 novemberében hunyt el. 

Dobray György és Horváth Péter mellett ő jegyezte a Szerelem második vérig című, 1987-es film forgatókönyvét. A hetvenes-nyolcvanas években közölt elbeszéléseket (Bocsánatos bűnök), drámákat (Kék a tenger) és riportokat (Elhagyott a közérzetem) is. 

A beatnemzedék képviselője az elmúlt években olyan korábban írt, kiadatlan műveit jelentette meg, mint a Vesztesek vagy a Földtaposók. Előbbi sci-fi regény megjelentetését a hetvenes években nem vállalták a kiadók, leginkább ideológiai okokból. A kommunizmus idején ugyanis nem szívesen adtak volna ki egy olyan tudományos-fantasztikus művet, ami egy olyan távoli jövőben játszódik, ahol még mindig létezik a kapitalizmus. A Földtaposók pedig, amely 2001 és 2006 között született, az előember idejébe vezet vissza.

– Mindenki erről írt és beszélt, igazi irodalmi botrány lett ez a könyv, akkora negatív kampánya volt, hogy mindenki elolvasta – emlékezett vissza 1999-ben a Sírig tartsd a pofád! megjelenésére Csörsz István. Állítása szerint nem is azért lett sikerkönyv, mert olyan jó volt, hanem mert annyira nem létezett ekkoriban semmi. Mint mondta, meg lehetett úgy ítélni, hogy „egy abszolút semmirekellő társaságnak”, csöveseknek, vidéki parasztgyerekeknek a sorsát mutatta be. – Nem volt divat erről beszélni, még statisztikák sem voltak, ahogy az öngyilkosságról és az alkoholizmusról sem nagyon sokáig. Mert hát ez nem így ment a szocializmusban– tette hozzá. 

 

Fia, Csörsz Rumen István irodalomtörténettel foglalkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.