A kitűnő sör- és borkorcsolya készítési titkait ezúttal a lendvai Dávid Klára és a pártosfalvi Sabotin Erika konyhájában lestük el. A valamikor téli éteknek számító töpörtyűs pogácsát ma már bármikor elkészíthetjük, hiszen legfontosabb alapanyaga, a töpörtyű minden évszakban megvásárolható, de amint a két háziasszony, Klára és Erika vallja: az igazi töpörtyűs pogácsa a jól kisütött és lazán kipréselt házi töpörtyűből készül. Persze egyikük sem tudta megtippelni sem, hány száz darab pogácsát sütött már. Klára pogácsáit talán már a kedves olvasó is kóstolta, hiszen kulturális vagy más rendezvényeken, fogadásokon sokszor kínálták már a városban és távolabb is a jó lendvai borok mellé.
– A töpörtyűs pogácsának rétegesnek, hajtogatottnak kell lennie, és olyan magasabbnak és megdőltnek. Pirosra, ropogósra kell sütni, úgy az igazi – mondja Dávid Klára. – Nincs titok, a recept roppant egyszerű. Elkészítése egy kicsit időigényes, elsősorban a tészta többszöri pihentetése miatt. De megéri.
Klára a tészta hozzávalóit robotgéppel állítja össze, de a legvégén kézzel is átgyúrja, hogy érezze az állagát, s addig dagasztja, míg hólyagosodni nem kezd. Majd keleszti, utána újra gyúrja, aztán az abroszon kinyújtja, és jobbról-balról, felülről-alulról téglaformára összehajtogatja. Ezután pihentetni kell.
Van tehát idő a beszélgetésre, az emlékek felidézésére: – Örülök neki, hogy ma is ekkora keletje van a töpörtyűs pogácsának, hogy még mindig keresik és készítik. Valamikor a töpörtyűs pogácsa a hegyre menő kosár, a mezőre vitt szatyor kötelező „belevalója” volt, ma helyi különlegesség, és ünnepekkor „nagy vendégeknek” is kínálják. Akár fejedelmi vacsorához is dukál – mondja Klára, s visszatér a töpörtyűhöz, megjegyezve, hogy a Lendva-vidéken, a Hetésben nagyon jó töpörtyűt tudnak sütni. A szalonnát, mielőtt teljesen kisütik, egy kis tejjel meglocsolják és megsózzák, így nagyon szép piros színt és nagyon jó ízt kap. Nem nagyon préselik – ahogy itt mondják: szorítják – ki. A nagymamák a darált töpörtyűt dunsztos üvegben tartották, olvasztott zsírral leöntötték és a spájzba helyezték.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!