A töpörtyűs, avagy csörgés pogácsa

A hagyományos töpörtyűs (másik helyi nevén csörgés) pogácsa ma is az egyik legkedveltebb sós tésztaféle.

Szolarics Nađ Klára
2015. 02. 08. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kitűnő sör- és borkorcsolya készítési titkait ezúttal a lendvai Dávid Klára és a pártosfalvi Sabotin Erika konyhájában lestük el. A valamikor téli éteknek számító töpörtyűs pogácsát ma már bármikor elkészíthetjük, hiszen legfontosabb alapanyaga, a töpörtyű minden évszakban megvásárolható, de amint a két háziasszony, Klára és Erika vallja: az igazi töpörtyűs pogácsa a jól kisütött és lazán kipréselt házi töpörtyűből készül. Persze egyikük sem tudta megtippelni sem, hány száz darab pogácsát sütött már. Klára pogácsáit talán már a kedves olvasó is kóstolta, hiszen kulturális vagy más rendezvényeken, fogadásokon sokszor kínálták már a városban és távolabb is a jó lendvai borok mellé.

– A töpörtyűs pogácsának rétegesnek, hajtogatottnak kell lennie, és olyan magasabbnak és megdőltnek. Pirosra, ropogósra kell sütni, úgy az igazi – mondja Dávid Klára. – Nincs titok, a recept roppant egyszerű. Elkészítése egy kicsit időigényes, elsősorban a tészta többszöri pihentetése miatt. De megéri.

 

 

Klára a tészta hozzávalóit robotgéppel állítja össze, de a legvégén kézzel is átgyúrja, hogy érezze az állagát, s addig dagasztja, míg hólyagosodni nem kezd. Majd keleszti, utána újra gyúrja, aztán az abroszon kinyújtja, és jobbról-balról, felülről-alulról téglaformára összehajtogatja. Ezután pihentetni kell.

 

Van tehát idő a beszélgetésre, az emlékek felidézésére: – Örülök neki, hogy ma is ekkora keletje van a töpörtyűs pogácsának, hogy még mindig keresik és készítik. Valamikor a töpörtyűs pogácsa a hegyre menő kosár, a mezőre vitt szatyor kötelező „belevalója” volt, ma helyi különlegesség, és ünnepekkor „nagy vendégeknek” is kínálják. Akár fejedelmi vacsorához is dukál – mondja Klára, s visszatér a töpörtyűhöz, megjegyezve, hogy a Lendva-vidéken, a Hetésben nagyon jó töpörtyűt tudnak sütni. A szalonnát, mielőtt teljesen kisütik, egy kis tejjel meglocsolják és megsózzák, így nagyon szép piros színt és nagyon jó ízt kap. Nem nagyon préselik – ahogy itt mondják: szorítják – ki. A nagymamák a darált töpörtyűt dunsztos üvegben tartották, olvasztott zsírral leöntötték és a spájzba helyezték.

 

Klára a töpörtyűs zsírt bele is gyúrja a tésztába, de van, aki csak minden nyújtáskor rákeni. Jól meglisztezett felületen kell dolgozni, mert a tészta ragad, nem vékonyra, inkább jó kétujjnyi vastagra kell nyújtani. A tésztát háromszor kell hajtogatni, 20–25 perces pihentetések után. Az utolsó nyújtáskor, a pogácsák kiszaggatása előtt Klára a tésztát határozott mozdulatokkal egy nagyobb, éles késsel sűrűn berácsozza, bekockázza. A pogácsa szaggatásánál aztán érdemes odafigyelni, hogy minél kevesebb tészta essen félre, ilyenkor jó kisebb és nagyobb pogácsaszaggatót egyszerre alkalmazni. A maradék tésztát gyengéden össze lehet még nyomkodni, ebből készül majd a „nekünk jó lesz”-pogácsa.

 

A kiszaggatott pogácsák sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek, majd le kell kenni őket felvert tojással. A pogácsák 10–15 percet ismét pihennek, majd újra kenés a tojással, amitől a megsült tészta szép piros és fényes lesz. Ha megvan, irány a 200 fokra előmelegített sütő. A töpörtyűs pogácsa 20–25 percig sül, de a finom, étvágygerjesztő illatok már öt perc után kiszöknek a sütőből. A sütőben a duci pogácsák pírt kapnak, a tészta megemelkedik, rétegessé válik, rácsozott tetején pedig kitüremkedtek az apró kockák. És megdőlnek, az egyik jobbra, a másik balra.

A Muravidék másik végén lévő goricskói települések rendezvényein vagy családi ünnepek alkalmával sincs olyan terített asztal, ahol ne lenne legalább egy tányéron pogácsa. Az alaprecept valószínűleg mindenhol ugyanaz, de egy-egy hozzávaló vagy az összetevők aránya akár házanként is más lehet. Ahogy Erika mondja, Pártosfalván is ugyanúgy készítik a töpörtyűs pogácsát, mint bárhol másutt, csak éppen máshogy nevezik. A Dombvidéken ugyanis csörgés pogácsát sütnek az asszonyok. A töpörtyűt Goricskón ősidők óta csörgének hívják, a töpörtyű szót nem is nagyon használják, disznóöléskor itt csörgét sütnek ki a szalonnából. Frissen is fogyasztható, daráltan pedig pogácsába, kenyérre, túrós csuszára, dödöllére kerül. De a legfinomabb, higgyék el, pogácsában.

A pogácsa soha nem lehet túl sok, a java része, mire kihűlne, már el is fogy.

Töpörtyűs pogácsa (Dávid Klára receptje)

50 dkg töpörtyű, 80 dkg liszt, 2 kiskanál só, 112 kanál rum, bors ízlés szerint, 3 tojássárgája, 1 tojás, 4 kanál zsír, 1 kanál tejföl, 1 élesztő – kevés langyos tejben kevés cukorral felfuttatva 180-200 fokon 20-25 percig sütjük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.