Ócskavasbotrány a portugál hadseregben is?

Az egyik portugál gazdasági napilap, a Jornal de Negócios közölte a hírt kedd kora délután, hogy António Jorge Rolo, a portugál hadiipari cégeket összefogó holding (EMPORDEF) elnöke bejelentette: a múlt héten kezdődött úgynevezett Face Oculta-ügy miatt belső vizsgálatot indított a cégben. Az elnök azért határozott így, mert a 14, vád alá helyezett személy között van a céghez tartozó egyik vállalat vezetője is.

2009. 11. 04. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálatra azért kerül sor, mivel feltételezhető, hogy az inkurrens tevékenységet ellátó alvállalat (IDD) vezetője vesztegetési pénzeket fogadott el az O2 cég vezetőjétől, Manuel Godinhótól, akit csak ócskavaskirálynak neveznek. Rolo csütörtökön magától az érintettől szerzett tudomást a hatósági döntésről. Kedden Aníbal Cavaco Silva államfő és az új védelmi miniszter, Augusto Santos Silva is járt Montijóban, a légierő egyik támaszpontján, de mindketten kitérő választ adtak az újságírók kérdéseire.

Befolyással való visszaélés, korrupció

Közben a főleg korrupciós, pénzmosási és befolyással való üzérkedési botrány egyik új fejleménye, hogy mivel befolyással való visszaélés címén vádat emeltek az ügyben Armando Vara ellen, elfogadták kérését, hogy függesszék föl alelnöki tisztségéből a legnagyobb portugál kereskedelmi bankban, a BCP-ben. Vara az elmúlt 15 évben több kisebb posztot töltött be a szocialista kormányokban, 2000-ben pedig rövid ideig viselte a sport- és ifjúsági miniszterséget. Vítor Constancio, a portugál jegybank (BdP) elnöke üdvözölte a döntést, és reméli, hogy ezzel a lépéssel hozzá tudnak járulni a portugál pénzügyi rendszerbe vetett bizalom helyreállításához. A portugál pénzügyi élet az elmúlt években számos sikkasztási, korrupciós ügytől volt hangos, ezért van szükség példa értékű lépésekre – mondta Constancio.

Az ügyben eddig egyetlen előzetes letartóztatásba helyezett személy van, aki nem más, mint Manuel Godinho, akinek többek között O2 nevű környezetgondozó és -tisztító cégével számos nagyvállalat került inkább homályos, mint rendezett kapcsolatba. Pénteken azért kellett elrendelni előzetes letartóztatását, mert feltételezni lehetett, hogy megszökik, sőt bizonyítékokat semmisít meg, ha szabadlábon hagyják. A bűnügyi rendőrség a hatalmas fogás miatt kénytelen volt újabb egységekkel megerősíteni az eddigi nyomozást, olyan mennyiségű adatot kell feldolgozni.

Már megint adóparadicsomok és offshore cégek

A Correio da Manhá keddi száma tételesen összefoglalta azokat a kivétel nélkül nagy cégeket, amelyek többségétől Godinho a bizalmas információk révén nyert egy vagy több közbeszerzési pályázatot. A nyomozók összesen harminc vállalat irodáiban jártak, sőt házkutatást is tartottak több érdekelt lakásán az egész országban. Ezek közül elég megemlíteni egyet-kettőt, hogy kiderüljön, mekkora tételek és pénzek forogtak az érdekeltek között: a Lisnave – a lisszaboni hajógyár – egyik beosztottja révén hozzájutott egy olyan pályázathoz, amelynek révén úgy szerzett száztonnás megrendelést, hogy hulladéknak minősítették az egyik hajót.

A REN, a kisebb részben állami tulajdonú áramszolgáltató cég több szempontból is érdekes, mert a nyomozás főleg Godinhónak az ezzel a céggel kötött szerződéseire összpontosít: vezetője, José Penedos ugyanis fia, Paulo révén érdekelt Godinho egyik cégében – Ipari és Kereskedelmi Fémfeldolgozó Rt. –, amelynek jogi képviseletét látja el. A bűnügyi rendőrség a nyomozás közben felfedezte, hogy mind Armando Vara, mind Godinho nagy összegeket utalt át adóparadicsomokban fenntartott számláikra.

A Correio da Manhá gazdasági rovata néhány hete közölte a hírt, hogy a portugál lakosok tavaly több mint 9 milliárd eurót menekítettek offshore cégekbe és adóparadicsomokba. Holott a még összegszerűen meg sem állapított költségvetési hiány idén elérheti a 24 évvel ezelőtti rekordot, ismerte el Fernando Teixeira dos Santos, a most már kisebbségi szocialista kormány régi-új pénzügyminisztere.

(forrás: Jornal de Negócios)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.