A NASA és a Pentagon szervereire is betört a temesvári hacker

A román főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus-ellenes ügyosztálya (DIICOT) kedden őrizetbe vett egy számítógépes kalózkodással gyanúsított fiatalembert.

2012. 01. 31. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TinKode néven nemzetközi ismertségre is szert tett hacker behatolt többek között az amerikai hadsereg, a Pentagon és az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) szervereire, súlyosan megzavarva ezzel az informatikai rendszereket. A húszéves fiatalembert kedden több órán keresztül faggatták, majd kezdeményezték előzetes letartóztatását. Razvan Manole Cernacianut nemcsak hogy bizalmas információkhoz fért hozzá az amerikai kormányzati szervereken, de ezeket közzé is tette személyes blogján és egy weblapon. TinKode emellett kitette a támadásról készült videókat is, a támadáshoz használt saját gyártású szoftverét pedig áruba bocsátotta.

A fiatalember korábban azt is eldicsekedte az interneten, hogy feltörte a brit haditengerészet, valamint az európai űrkutatási hivatal rendszereit is. A román nyomozó hatóság az amerikai bűnüldöző szervekkel, elsősorban az FBI-jal együttműködve azonosította a férfit. Cernacianu egyébként a temesvári egyetem matematika-informatika karának első éves hallgatója, tanulmányait azonban elhanyagolta.

TinKode a második olyan romániai hacker, aki amerikai kormányzati szerverekre tört be, és akit a hatóságok kézre kerítettek. Tavaly ősszel hasonló bűncselekmények miatt tartóztatták le a 26 éves kolozsvári Butyka Róbertet, akit a kolozsvári bíróság két héttel ezelőtt első fokon három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt. A világhálón Iceman fedőnevet használó hacker 300 ezer dolláros kárt okozott azáltal, hogy behatolt a NASA informatikai rendszerébe. A NASA emiatt félmillió dolláros kártérítést próbál behajtani a fiatalemberen.

Traian Basescu államfő különben hétfőn az Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral folytatott brüsszeli megbeszélésén felvetette, hogy Románia szívesen hozzájárul a globális kibernetikai védelmi erőfeszítésekhez, hiszen az ország „rengeteg tehetséges hackerrel rendelkezik, akiket pozitív célokra lehetne felhasználni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.