Egy régóta beváltatlan ígéret

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Német kényszermunkásoknak követel kártérítést Seehofer című cikkében tudósít a szudétanémetek pünkösdi kongresszusán elhangzott miniszterelnöki beszédről.

2012. 05. 28. 12:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CSU és az elüldözöttek szervezetei a pünkösdvasárnapi nürnbergi szudétanémet napon gyors megegyezést követeltek a német kényszermunkások kárpótlásának kérdésében. „Mi mindenkinek fizetünk Európában, akkor a német kényszermunkásoknak is fizethetünk” – fogalmazott Horst Seehofer (CSU) bajor miniszterelnök vasárnapi beszédében. Erika Steinbach, az Elüldözöttek Szövetségének elnöke bízik abban, hogy végre megoldódik a probléma. „Szilárd álláspontom, hogy ebben a kérdésben nem fogok engedni. Itt politikai hitelességről van szó” – nyilatkozta a nürnbergi találkozó kapcsán.

Seehofer bejelentette, hogy a kárpótlási kérdést már a következő berlini koalíciós csúcstalálkozó napirendjére veteti. Szintén fel kívánja vetni a már régóta a CSU által követelt elüldözés és kitelepítés áldozatainak nemzeti emléknapját is – hangzott a CSU elnökének bejelentése több ezer hallgató előtt. Seehofer kijelentette, számára igen fontos, hogy a bejelentéseket végre tettek kövessék, majd úgy folytatta: „Egy ilyen emléknapra nem valamikor, hanem most van szükség.”

Erika Steinbach megítélése szerint a német kényszermunkások kártalanítása mintegy 200 millió euró lenne. Minden érintett egyszeri 5000 eurós kifizetésben részesülne. „Egy ilyen összeg meg kell, hogy feleljen annak, amit minden más kényszermunkásnak fizetnek”– nyilatkozta. Becsléseik szerint Németországban még 40 000 német él, aki a második világháború után lengyel, orosz, cseh és román kényszermunkatáborokban dolgoztattak. A CDU/CSU és az FDP még ellenzékben egy ilyen kárpótlást követelt.

A cseh kormány Seehofer két prágai látogatása ellenére továbbra is elutasítja a hivatalos tárgyalásokat az elüldözöttek képviselőivel.

(Frankfurter Allgemeine Zeitung – faz.net)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.