Egyre durvábbak a turista bűnözők

A svájci Neue Zürcher Zeitung vasárnapi kiadásában Lukas Häuptli A bűnöző turisták mind erőszakosabbak című cikkében tudósít a külföldiek által elkövetett cselekmények növekvő számáról.

2012. 05. 29. 9:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jürg Noth, a Svájci Határőrhadtest (GWK) parancsnoka a lapnak adott interjúban azokra a francia bűnöző turistákra hívta fel a figyelmet, akik bankokra, órakészítőkre és óramúzeumokra támadnak. „Az elkövetők egyre erőszakosabban és kíméletlenebbül cselekszenek” – nyilatkozta a lapnak. „Gépfegyverrel, géppisztollyal, sőt páncélöklökkel is rendelkeznek, és használják is ezeket.”

A fegyveres bandák leginkább Lyon elővárosaiból érkeznek; tagjaik általában Észak-Afrikából származó francia állampolgárok, akik a rablásokat elsősorban Francia Svájcban – ezen belül Genf agglomerációjában, Waadtban, Neuenburgban és Jurában –, az olasz Tessin kantonban hajtották végre, de már megjelentek északnyugat-Svájcban is, ahol megugrott a súlyosabb bűncselekmények száma” – mondta el Jürg Noth.

Az országhatárokon keresztülnyúló bűnözés miatt a belügyi vezetés új intézkedéseket léptetett életbe. Megkezdődött az állomány kiképzése az erőszakos bandák elleni harcra, továbbá Nyugat-Svájcban és Tessinben növelték a határőrök számát, és új golyóálló mellényeket, útakadályokat és videokamerákat vásároltak. Az utazó bűnözők elleni harcban már helikoptereket és drónokat is bevetnek. Ez utóbbi fegyverzet segítségével tudott a határőrség május elején egy háromfős bandát letartóztatni, miután egészen Franciaországig követték őket.

A Svájcba irányuló úgynevezett bűnügyi turizmus az elmúlt években jelentősen megemelkedett. 2009-ben közel 11 300 tartózkodási és letelepedési engedély nélküli külföldit gyanúsítottak bűncselekmény elkövetésével. 2010-ben a számuk 11 900-ra, 2011-ben már 12 800-ra emelkedett. A legtöbb bűnöző Franciaországból és Romániából érkezik, utóbbiak – szinte már heti rendszerességgel – bankkártyás visszaélésekre és a bankautomaták fosztogatására specializálódtak..

A hagyományos határon átívelő bűncselekmények – a csempészet – száma szintén emelkedik. A leginkább veszélyeztetett szakasznak az északi és a keleti határvidék számít. Itt elsődlegesen a kis értékű árucsempészet a jellemző, ami vélhetően a bevásárlóturizmushoz kapcsolható.

Neue Zürcher Zeitung am Sonntag (nzz.ch)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.