Koalíciós kínok

A baloldali-liberális német napilap internetes kiadásában Nico Fried A CSU túlterheli a koalíciós csúcsot című cikkében tudósít a jövő heti koalíciós találkozóval kapcsolatos várakozásokról.

2012. 05. 30. 13:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy héttel a hármas pártelnöki találkozó előtt nőnek az elvárások a koalíciós pártok vezetőivel szemben a kormányon belül és kívül is. Csak a CSU az elmúlt napokban három újabb témát jelentette be, amit Horst Seehofer pártelnök az ismert vitapontokon felül a kancellárral és CDU elnökkel, valamint Philipp Röslerrel az FDP vezetőjével meg kíván beszélni.

A koalíción belül számos kérdést kell tisztázni. Ezek közé tartozik az előzetes adatgyűjtés, a minimálbér, a gyermekgondozási díj és ennek ellentételezése is. A pénzügyi paktummal kapcsolatban meg kell beszélni a koalíció álláspontját az ellenzékkel szemben, amely a hozzájárulását többek között egy pénzügyi tranzakciós adótól tette függővé.

A CSU a június 4-i találkozón a keresztényszocialisták szeretnék napirendre vetetni az autópályadíj kérdését is. Németország – köszönhetően az első osztályú autópálya-hálózatának – jelentős versenyképességi előnnyel rendelkezik. Nem szabad hagyni lepusztulását, hanem hosszú távon is kell biztosítani a fenntartását – nyilatkozta a lapnak Alexander Dobrindt.

Peter Ramsauer (CSU) közlekedési miniszter kijelentette, elkészült a közlekedés finanszírozási koncepciója: „A javaslat tartalmazza a személygépkocsi-útvámot is. A legegyszerűbb egy papírmatrica lenne osztrák és svájci minta alapján, mert sokkal olcsóbb és gyorsabb, mint a műholdakon alapuló rendszer.”

Az FDP azonnal elvetette ezt a javaslatot, mert további terheket jelentene az autóvezetőknek. „Ez nem a mi politikánk” – nyilatkozta a Rainer Brüderle a közszolgálati ZDF televíziónak. Patrick Döring pártigazgató szerint csak akkor készek tárgyalni az útvámról, ha ellenszolgáltatásként a CSU feladja a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos álláspontját.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.