Megerősítette hatalmát Angela Merkel?

A konzervatív német napilapban Günter Bannas A lefejezés című cikkében elemzi a CDU személyzeti helyzetét.

2012. 05. 21. 12:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel nemcsak a környezetvédelmi miniszterét bocsátotta el, hanem egyben egykori bizalmasát. A CDU elnök asszonya ezzel a lépéssel lefejezte pártja egyik szárnyát. Norbert Röttgen, a CDU ama áramlatát képviselte, mely felvetette a Zöldekkel kötendő új koalíció kérdését, valamint próbált nyitni a liberális polgárság felé.

A CDU történetében ezt a lépést csak Helmut Kohl 1989-as döntésével lehet összehasonlítani, amikor nem hagyta, hogy Heiner Geißler ismét induljon a pártigazgatói posztért. Kohl azzal gyanúsította Geißlert, hogy meg kívánja buktatni.

Lehetséges, hogy Merkel hasonló helyzetben érezte most magát, de ellentétben a Kohl-korszakkal, jelenleg a CDU vezetésében fogyóeszköznek számítanak azok a személyek, akik kampányrendezvények idején képesek termeket megölteni.

Röttgen az úgynevezett Pizza Kapcsolat nevű csoporthoz tartozott, akik rendszeresen találkoztak zöldpárti társaikkal, és támogatták például az állampolgársági törvény módosítását, ami az idősebb kereszténydemokrata politikusok számára visszataszító volt. Ennek a csoportnak volt a legambiciózusabb tagja Norbert Röttgen. Könyveket írt, hogy hatalmi igényeit intellektuálisan is alá tudja támasztani.

A Pizza Csoportot gyakran nevezik Angela Merkel „fiú csapatának”, mert a párton belüli küzdelmekben a kancellár legfontosabb támogatói voltak, miközben döntő fontosságú posztokat foglaltak el. Röttgen elbocsátása után a csoport tagjai feltűnően hallgatnak. Sajtóinformációk szerint többen úgy gondolják közülük, hogy a miniszter hibázott, de a nyilvánosság előtt ezt nem merik vállalni.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz.net)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.