Így gondozd a független jegybankodat

A Die Pressében Hanna Kordik Vörös riasztás a nemzeti bankban című cikkében foglalkozik az osztrák jegybankban zajló, koalíciós válságot okozó hatalmi küzdelmekkel.

2012. 06. 02. 12:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem pontosan két éve Werner Muhm még nagyon vidám volt. 2010 júniusában az Osztrák Munkáskamara vezetője meglapogatta Josef Pröll (ÖVP) akkori pénzügyminiszter vállát és gratulált neki. Pröll éppen akkor államosította teljesen az osztrák jegybankot. Megtette azt, ami 30 évig nem sikerült a szociáldemokratáknak. Időközben már elszállt Muhm vidámsága. Most megtapasztalhatja az államosítás árnyoldalát, mivel a jegybank kizárólagos tulajdonosa az állam, így a tulajdonos egyedüli képviselője a pénzügyminisztérium. Márpedig azt keményen kezében tartja a néppárt.

Muhm 20 éve a bank felügyelőbizottsági tagja. Mandátuma most lejárt, Maria Fekter tárcavezető pedig határozottan ellenzi annak meghosszabbítását. A tárca vonogatja a vállát és azzal érvel, hogy a módosított jegybanktörvény 2015-ig 14-ről 10-re csökkenti a felügyelőbizottsági tagok számát. Ráadásul egy néppáti delegáltnak is távoznia kellett, érvelnek.

Az SPÖ az ügyet támadásnak tartja, mert Werner Muhm nem akárki, hanem Werner Faymann gazdaságpolitikai tanácsadója, egyike a kevés, valóban befolyásos szocialista személyeknek. Az ügy szinte bizonyosan úgy fog zárulni, mint eddig minden nagy koalíciós összeütközés: nagy békülési gesztusokkal. Muhm mandátumát végül csak meghosszabbítják majd, hallatszik még az ÖVP köreiből is. Ennek másik oka az, hogy a törvény csak az egykori kisebbségi tulajdonosok által küldött felügyelőbizottsági tagok számát csökkenti, az állami kiküldöttekét nem, s Werner Muhm ez utóbbiak közé tartozik.

Érdekes, hogy miért reagált ennyire érzékenyen az SPÖ. Ennek magyarázata, hogy a jegybank hatalmi tényező, így a szocialistáknak nagyon fontos. Már csak a néppárt elleni bástyaként is, ahol a jegybankot vörös agytrösztnek hívják. Ezt mutatják a 2010. februári események, amikor komoly vita volt a kormányon belül a bankadóról. Ekkor megbízták a nemzeti bankot egy tanulmány elkészítésével, mely – láss csodát – teljesen a szocialista kancellár álláspontját képviselte: semmi sem szól egy ilyen adó bevezetése ellen.

A tanulmány teljesítette feladatát, hiába tiltakozott Ewald Nowotny jegybankelnök (amúgy szintén szocialista). A vezető szerződése jövőre lejár, s annak alig van esélye, hogy újra megbízzák. Már csak azért sem, mert elhagyta az SPÖ irányvonalát. Ráadásul megtagadta, hogy a kancellár kifejezett kívánságára alaposan szemügyre vegye a Raiffeisen Bankot. Ezzel eljátszotta az ismétlés esélyét. A hírek szerint a korábbi Európai Központi Bank-igazgató, Gertrude Tumpel-Gugerell követi majd Nowotnyt. S ezzel megint lesz oka az SPÖ-nek az örömre.

Die Presse (diepresse.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.