Kínos koalíciós találkozó

A Die Welt neokonzervatív német napilap internetes kiadása Robin Alexander A koalíció megállapodik abban, hogy mi nem működik című cikkében tudósít a hétfői kormánypárti egyeztetésről.

2012. 06. 05. 10:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről a találkozóról Angela Merkel szívesen lemondott volna. A kancellár idejét jelenleg teljesen kitölti, hogy az euróválság fenyegető kiéleződését megakadályozza. Merkel fejben inkább a spanyol bankokkal, az olasz munkaerő-piaci törvényekkel vagy a görög választási rendszerrel foglalkozik, mint a hazai problémákkal. Merkel azt hiszi, a következő Bundestag-választásokat akkor nyeri meg, ha biztonságot közvetít az euróválságban – más problémákat szívesen átadja azoknak a profiknak, akikben megbízik. Ezért dolgozik Thomas de Maiziere a Bundeswehr reformján, és az utóbbi időben Peter Altmeier is az energiapolitikai fordulaton. A többi az ő szempontjából szinte mindegy, ezért másoknak szabad a CDU/CSU-FDP óvodájában gyermekgondozási díjjal vagy más témával játszadoznia.

Horst Seehofer ezt másként látja. Miközben Merkel, legfrissebb nyilatkozata ellenére sem lát esélyt a polgári többség 2013 utáni fenntartására, Seehofernek ezt a lehetőséget életben kell tartania. Nem csak Berlinben, de Münchenben, Bajorországban, ahol talán egy időben a 2013-as Bundestag-választásokkal egy új tartományi gyűlésről fognak dönteni. Ugyan Seehofer továbbra is a CSU abszolút többségéről álmodik, de tudja, hogy ismét rászorulhat az FDP-re mint koalíciós partnerre. Ezért a CDU és a CSU elnökei egészen más stratégiát folytatnak a liberálisokkal szemben.

Miközben Merkel olyan kevéssé szeretné kapcsolatba hozni magát velük, amennyire csak lehet, addig Seehofer célja, hogy jól működőnek láttassa a koalíciót. Az elveszített düsseldorfi tartományi választások óta a nyilvánosság előtt gyakorol nyomást a CDU-ra és a kancellárra is. Seehofer a régről ápolgatott elvárásuk, a gyermekgondozási díj azonnali megvalósítását követelte, valamint a pártelnökök találkozóját. Merkel eleinte vonakodott – néhány napig időpont egyeztetési nehézségekre hivatkozott –, majd engedett. Seehofer megkapta a gyermekgondozási díjat és a csúcstalálkozót.

A három pártelnök egyeztetésén – a találkozóról hivatalos tájékoztatás nem volt – nem aktuális politikai kérdésekkel, hanem alapvető problémákkal és hosszabb távú teendőkkel foglalkoztak. Meg kívántak állapodni a ciklusból még hátralévő bő egy év, teendőiről. Phillipp Rösler (FDP) elnök a kancellári hivatalban világossá tette, hogy sem a CDU-nak fontos minimálbér és a női kvóta törvénybe foglalása, sem a CSU által követelt autópálya díjat nem hajlandó támogatni. Ezzel világosan szembehelyezkedik a kancellárral, aki már bejelentette, hogy a koalíció tárgyalni fogja a minimálbértörvényt. Az FDP álláspontját sokan a kereszténydemokraták közül túl merevnek tartják. Tovább rontotta a hangulatot Patrick Döring pártigazgató Die Weltnek adott nyilatkozata, amelyben a koalíciós csúcs előtt már éles hangon megállapította, hogy ők nem hajlandóak asszisztálni a CDU balra tolódásához.

Mivel nagy előrelépések eme felütés után aligha voltak komoly tekintélyvesztés nélkül elképzelhetőek, ezért a pártelnökök csak kisebb közös megállapodásokat tudtak megkötni. A gyermekgondozási díjon felül csak a magánápolási biztosítás állami támogatásában tudtak megegyezni. Bizonytalan, hogy mi lesz a többi vitás kérdésben, például az energiapolitikában. Legutóbb a CDU/CSU vezette tartományok ellenállásán akadt el az eddig igen nagylelkű napenergia-támogatások csökkentése.

Die Welt (welt.de)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.