Elegük van a cápákból

Mintegy húsz cápa elfogására adtak ki parancsot a francia hatóságok, mivel az elmúlt időszakban megsokszorozódtak a cápatámadások Réunion szigeténél.

2012. 08. 08. 13:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összeütközésbe került a francia rendőrség egy több mint száz szörfösből és helyi halászból álló tüntetőcsoporttal, akik a helyi természetvédelmi szervezetet vádolják a megszaporodott cápatámadások miatt az Indiai-óceánban található, Franciaországhoz tartozó Réunion-szigetnél.

„Nem vagyunk tengerimalacok” – skandálta a többnyire halászokból és szörfösökből álló tüntetőcsoport a helyi tengerészeti hatóságok előtt, akiket a cápák „túlzott védelmével” és elterjedésük elősegítésével vádolnak. A tüntetők – akik közül sokan tagjai egy cápákkal szembeni prevenciós szervezetnek – megpróbáltak behatolni az intézmény épületébe is, de ezt a helyi rendőrségnek sikerült megakadályoznia.

A prefektúra egy hétfőn kihirdetett rendeletben mintegy húsz cápa elfogására adott ki parancsot profi halászoknak, jelezvén, hogy bizonyos feltételek mellett a szakemberek is engedélyezik a veszélyes állatok kihalászását.

A szörfösök szerint a természetvédelmi szervezet felügyelete alá tartozó – a sziget egész nyugati partját magába foglaló – partszakaszon találhatók a sziget legkedveltebb strandjai és szörfparadicsomai, amelyek könnyen a cápák kedvenc „éléskamrájává” válhatnak, ha nem tesznek ellene valamit. Szerintük ugyanis az elmúlt évben szinte az összes támadásra az említett partszakaszon került sor.

A hét eleji tüntetések után három gyors döntést is hozott a tagállam annak érdekében, hogy csökkentsék a térségben előforduló cápatámadásokat, azonban a kockázatkezelés módja még mindig vita tárgyát képezi. Az elmúlt két hétben két szörfös is cápatámadás áldozata lett: az egyiküknek a karját tépte le a veszélyes ragadozó, de a szerencsének köszönhetően túlélte a támadást, a másik azonban belehalt a szerencsétlenségbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.