Kritikák záporában a francia államfő

A választások során ígért reformok végrehajtásának késlekedése miatt tanácskozik az Élysée-palotában szerdán François Hollande francia államfő és Jean-Marc Ayrault miniszterelnök.

2012. 08. 22. 13:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

François Hollande francia államfő és Jean-Marc Ayrault miniszterelnök közösen ebédeltek szerdán az Élysée-palotában, hogy megvitassák és válaszokat találjanak a legsürgetőbb reformokkal kapcsolatosan felmerülő kérdésekre, amelyek hiánya nagy elégedetlenséget váltott ki a választók körében.

A miniszterelnök nyilatkozata szerint elsősorban csapata programtervének pontos ütemezését szeretné tisztázni a Miniszterelnökök Tanácsán, továbbá azt, hogy a kormány nem kíván kibújni a gazdasági intézkedések strukturális reformjai alól. A kabinet céljai között ugyanis elsősorban olyan döntések megvitatása szerepel, amellyel sikerrel kikerülhetik a közvélemény szemében népszerűtlennek számító intézkedéseket.

 

Be fogják tartani a „vállalt kötelezettségeket\"

Az UMP (Unió egy Népi Mozgalomért) nevű konzervatív párt szimpatizánsainak 53 százaléka szeretné, ha a korábbi államfő, Nicolas Sarkozy visszatérne a politikai életbe vagy jobboldali jelöltként látnák viszont a 2017-es elnökválasztásokon – derült ki a Le Journal du Dimanche által közzétett kutatásból. „A visszatérésem jelenleg egyáltalán nem időszerű” – reagált a vasárnap megjelent tanulmányra az egykori államfő.

Láthatóan számos kétség merült fel a nyár során a kényesnek számító gazdasági és társadalmi tervezetekkel szemben, ezért a szerdai tanácskozáson szó esik többek között az adóreformokról és az állami befektetési bank létrehozásáról is.

„A köztársasági elnök mandátuma öt évre szól, s nem száz napra” – reagált az általános elégedetlenségre a miniszterelnök. A megtárgyalandó ügyek listája hosszú, s az ígéretek végrehajtása sem megy egyik napról a másikra. A kormány eltökélt célja, hogy „betartsa a vállalt kötelességeit” – ígérte Claude Bartolone, a Nemzetgyűlés elnöke.

Ami a költségvetést illeti, a miniszterelnök szerint  – annak ellenére, hogy a mutatók egyelőre növekedést jeleznek elő – tartható az az ígéret, miszerint a deficit mértéke 2013-ra 3 százalékra csökken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.