Több helyen ébredeznek a tűzhányók

Hamufelhő borítja az eget Mexikóban és a csendes-óceáni Új-Zélandon is, ugyanis működésbe léptek a térség vulkánjai.

2012. 08. 08. 11:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ébredezik Új-Zélandon a Tongariro-hegy vulkánja, amelyet a kutatók mindeddig a nem működő tűzhányók közé soroltak, ugyanis 1897 óta, azaz mintegy 115 éve nem mutatkoztak rajta az aktivitás jelei. Hétfőn – helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt – a vulkán sziklákat és nagy mennyiségű hamut lőtt a magasba hangos robbanások kíséretében.

Egyelőre láva még nem folyik a tűzhányóból, azonban óriási hamufelhő lepi el a környéket, ezzel sok kellemetlenséget okozva a lakóknak. A több mint egy századot végig alvó tűzhányó aktivitásának köszönhetően több, a térségben közlekedő belföldi repülőjáratot töröltek, de a nemzetközi légi forgalmat egyelőre nem érinti a természeti jelenség.

Hasonló forgatókönyv játszódik le a világ másik részén is: a Mexikóban található Popocatepetl vulkánnál szintén mozgolódást észleltek. A hétfőn kezdődő aktivitás a tűzhányó áprilisi kitörése óta a tűzhányó legjelentősebb tevékenységének tekinthető, azonban a helyiek szerint egyelőre nincs ok a félelemre. „Ez még semmi, csupán Don Goyo – ahogy a környék lakói becézik – köpködi a kis szivarjait, ez minden” – mondta a vulkántól nem messze lakó Fabian Sanchez.

Néhány évvel ezelőtt a vulkán által kibocsátott hamufelhőnek köszönhetően szinte teljesen megbénult a nagy-britanniai légi közlekedés, miután egy izlandi tűzhányó kitörését követően a szigetország felé sodródott a vulkáni hamu. Mivel a finom összetételű hamufelhő nagy károkat képes okozni a repülőgépek hajtóműiben, több száz járatot – köztük számos Budapestre érkezőt is – töröltek, hogy megakadályozzanak egy esetleges légi katasztrófát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.