Elrettentésnek szánták Nastase leültetését

A magas rangú közhivatalnokok korrupciós cselekményektől való elrettentését szolgálta az, hogy elítélték Adrian Nastase volt miniszterelnököt.

2012. 11. 26. 17:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nastasét egy illegális kampányfinanszírozási ügyben, befolyással való visszaélésben találta vétkesnek a román kúria. Az elsőfokú ítélet indoklásához hasonlóan a jogerős végzést is azzal indokolta a bíróság, hogy Nastase a legmagasabb szinten testesítette meg a román politikai élet korruptságát, és az igazságszolgáltatás csak a letöltendő börtönbüntetéssel jelezhette a közvéleménynek, hogy képes érvényt szerezni a törvénynek. Bár az ügy többi vádlottját súlyosabb (hat évig terjedő) börtönbüntetésre ítélték, Nastase ítéletének indoklásában a bíróság megállapította, hogy az egész gépezet legfőbb haszonélvezője maga a miniszterelnök volt.

Nastase 2004-ben Románia miniszterelnöke volt, és a kormányon lévő, általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeként indult az elnökválasztáson. A vádirat szerint a volt kormányfő befolyása alatt álló személyek építésügyi konferenciát szerveztek, amelyen – részvételi díj álcája alatt – a politikus választási kampányára gyűjtöttek pénzt.  A bíróság indoklása több mint öt hónappal az ítélethirdetés után jelent meg. Időközben a legfelsőbb bíróság megkezdte Nastase rendkívüli fellebbezési kérelmének tárgyalását, amelyet azért halasztottak december harmadikára, mert a bíróság még nem tette közzé júniusi jogerős ítélet indoklását.

A korábbi miniszterelnök öngyilkossági kísérletet hajtott végre, amikor a rendőrök be akarták kísérni a fogdába, egy kilenc milliméteres pisztollyal sebesítette meg magát. Büntetését a rahovai börtönkórházban tölti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.