Rossz szemmel nézi a franciák többsége a muzulmánokat

A franciák többsége nem tartja összeegyeztethetőnek az iszlámot a demokratikus értékekkel – derül ki egy közelmúltban készült felmérésből.

2013. 01. 25. 17:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország 2013: új törésvonalak címmel végzett januárban közvélemény-kutatást az interneten az Ipsos. A több ezer ember megkérdezésével készített tanulmányból, amelyet a Le Monde tett közzé, kiderül, hogy a franciák 74 százaléka úgy gondolja: az iszlám „türelmetlen” vallás, mely nem egyeztethető össze a francia társadalom értékeivel. A napilap szerint még szembetűnőbb az a szám, miszerint 10 franciából 8 úgy tartja, hogy a muzulmán vallás rá akarja erőltetni működési normáit másokra.

Intoleránsnak tartják az iszlámot

A kutatásban felmérték, hogyan vélekednek a vallások toleranciájáról a franciák, e szerint a katolikus a legtoleránsabb, a muzulmán a legkevésbé elfogadó. A megkérdezettek 24 százaléka tartja toleránsnak a katolikust, 13 százaléka a zsidó vallást és csupán 3 százalék az iszlámot. Ezt megfordítva, 7 százalék látja a katolikusokat intoleránsnak, 10 százalék az izraelita hívőkről, 39 százalék pedig a muzulmánokról gondolkodik így. A vallások és a francia társadalom összeférhetőségével kapcsolatban 89 százalék az első helyre a katolikust, 75 százalék a zsidó, 26 százalék a muzulmán vallást tette.

Muszlim járőrök Londonban

Muszlim „erkölcsjárőrök” zaklatják a szerintük nem megfelelő öltözetű vagy alkoholt fogyasztó londoniakat a brit főváros egyes negyedeiben. A panaszok miatt a Scotland Yard erősítette jelenlétét az érintett városrészekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.