Börtönre ítélték Kaczynski helyettesét

Mariusz Kaminski a lengyel korrupcióellenes hivatal főnöke volt.

MNO
2015. 03. 30. 19:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupcióellenes hivatal volt főnöke törvénytelenül járt el a bíróság szerint, mivel 2007-ben színleléssel vagy vesztegetéshez folyamodva megszervezte az általa irányított hatóság provokációját. Ennek alapján a mezőgazdasági minisztérium egyik hivatalnokát korrupcióval vádolták meg. A bíróság nem jogerős ítélete szerint ez a művelet jogellenes volt.

Az ügy egy hírhedt korrupciós esettel, az úgynevezett telekbotránnyal függ össze, mely 2007-ben a PiS vezette kormánykoalíció széteséséhez vezetett. Az akkori sajtóértesülések szerint a CBA akciója az egyik kisebb kormánykoalíciós párt, a baloldali-populista Lengyel Köztársaság Önvédelme (Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej) elnöke, Andrzej Lepper ellen irányult.

Mariusz Kaminskit, valamint helyettesét, Maciej Wasikot és a CBA nyomozórészlegének két igazgatóját, Grzegorz Posteket és Krzysztof Brendelt 2010-ben vádolta meg az ügyészség azzal, hogy meg nem engedett módszereket alkalmazott. Kaminski, aki az ügy miatt lemondott képviselői mentelmi jogáról, politikai jellegűnek minősítette az ellene emelt vádakat. Úgy foglalt állást, hogy a per bosszú azért, mert olyan ügyekben is nyomozott, melyekben a jelenlegi kormány köreihez tartozó személyek is érintettek voltak. Rámutatott, hogy az általa irányított CBA a telekbotrány során az akkori kormánykoalíció – ezen belül a most ellenzékben lévő PiS – érdeke ellen cselekedett, mivel nem a politikai érdek, hanem a korrupció elleni harc vezényelte.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, aki a telekbotrány kirobbanása idején miniszterelnök volt, az ítélethirdetés után sajtóértekezletet tartott, melyen a bíróság döntését furcsának minősítette. Rámutatott: az egy hónappal az elnökválasztás előtt hozott „radikális” bírósági döntés a választási kampány része. Hangsúlyozta, hogy a CBA lépéseit annak idején a főügyész és a bíróságok hagyták jóvá. „Lengyelországban ma nem a korrupció, hanem a korrupció elleni harc számít bűntettnek\" – hangoztatta. Úgy véli, Lengyelország „egyre jobban távolodik a jogállamiságtól, egyre gyorsabban a Fehéroroszországra jellemző állapotok irányában tart”. Kiemelte, hogy a bíróság keményebb büntetést szabott ki az ügyészség által követeltnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.