Hetvenes években csomagolt húst kaptak el – ma

134 milliárd forint értékben csempésztek fagyasztott húst Hongkong érintésével Vietnamon át a kínai szárazföldre.

MTI
2015. 06. 24. 21:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban végrehajtott rendőrségi művelet során az illegális import áru között marhahúst, csirkelábakat és kacsanyakakat találtak mintegy 10 millió jüan (447 millió forint) értékben. A rajtütést a 72 milliós Hunan tartomány székvárosának nagybani piacán hajtották végre; 20 gyanúsítottat kerítettek kézre, vezetőjük és 16 másik egyetlen családhoz tartozik. Vannak, akiket még keresnek.

A nyomozás során felderítették, hogy mielőtt a hús Csangsába érkezett volna, előtte Hongkongba szállították konténerekben, majd onnan Vietnamba küldték tovább, ahonnan kisebb adagokban csempészték egy határvárosból Kína területére. Az elosztó központból azután egy részét Kantonba, a többit Szecsuanba és Csungkingba küldték tovább. A végállomásaik többnyire éttermek, élelmiszer-áruházak voltak, vagy online találtak vevőre.

A sajtóbeszámolók szerint a csomagok közül a Csangsába vezető 12 órás út során több felengedett, a hús oszlásnak indult, romlani kezdett és erős szagot árasztott. Júniusban 14 kínai tartományban tartottak razziákat és ezek eredményeként több mint 100 ezer tonna marha-, sertés-, csirkehúst és egyéb – az országba illegálisan érkezett – kétes eredetű készítményt foglaltak le. Ezekkel összefüggésben 21 csempész-, értékesítési hálózat bukott le.

A hongkongi South China Morning Post című lap e témával kapcsolatos legfrissebb, szerda esti online cikke olyan forrásokra hivatkozik, amelyek szerint a Dél-Amerikából, elsősorban Brazíliából Hongkongon keresztül csempészett marhahús mellett létezik egy alternatív útvonal is, amely Indiából Vietnamon keresztül vezet a dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm területre. Állítólag tonna százezrek érkeznek így kínai földre és gyanítható, hogy sok úgynevezett hotpot étterem használja e húsokat alapanyagként.

A lapban megszólaltatott szakértő szerint feltételezhető, hogy a bűnözők nagy mennyiségű tartósítószerrel igyekeznek a hosszú idejű „tárolást” elősegíteni, de az áru olyan baktériumokat is tartalmazhat, amelyek mérgezőek. Hozzátette, e végső soron rákkeltő tartósítószerek íztelenek, nehéz őket kimutatni és a sütéskor nem semmisülnek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.