Párizsi merényletek: hiába jelzett a molenbeeki igazgató

A Stade de France-nál robbantó Bilal Hadfi iskolája figyelmeztetett, mégsem történt semmi.

GB
2015. 12. 27. 3:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfent egy olyan szál került elő a párizsi merénylők kapcsán, melyet nehezen emészt meg az ember. A belga Le Soir című lap értesülései alapján szombaton több külföldi portál is arról cikkezett, hogy az egyik szélsőséges, Bilal Hadfi radikalizálódásáról iskolájából már érkezett figyelmeztetés, jóval a párizsi terror cselekmények előtt. A 20 éves Bilal Hadfi november 13-án a Stade de France-nál robbantotta fel magát. A stadionban eközben a Franciaország–Németország mérkőzést játszották. A robbanásokat követően Francois Hollande elnököt kimenekítették, de a meccset befejezték, a szurkolókat csak ezután engedték ki.

A Le Soir szerint a fiatalember örömmel fogadta a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet hírét, ezt pedig nem rejtette véka alá. A flamand nyelvű honlappal rendelkező Annessens-Funck intézet igazgatója szólt is a hatóságoknak erről, és azt is jelezte, hogy Bilal Hadfi távozott Szíriába. A figyelmeztetés a lap értesülései szerint „fennakadt a bürokratikus hálón”, és nem jutott el a megfelelő hatósági személyekhez.

A belga rendőrség most azt vizsgálja, miért nem jutott el hozzájuk időben az iskola jelzése.

A belga hatóságok legutóbbi fiaskójára Salah Abdeslam kapcsán derült fény. A szökésben lévő, a támadásokkal kapcsolatba hozott férfi lakhelyét ugyan felderítették, de a kommandósok a hírek szerint egy 1967-es törvény miatt nem tudtak lecsapni rá. A jogszabály este 11 óra és hajnali 5 óra között csak kivételes esetekben teszi lehetővé a rendőrségi rajtaütéseket.

Az Annessens-Funck, Bilal Hadfi korábbi iskolája egyébként Brüsszel Molenbeek kerületében található, ahová az iszlamista szálak összefutnak. Már korábban, a Charlie Hebdo elleni támadást követően is tartottak itt terrorellenes razziákat. Itt élt és szervezkedett a 27 éves, belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud is, akit a párizsi merényletek agyának tartottak. Vele később Párizsban végeztek a kommandósok, a Stade de France-tól néhány utcányira, egy lakásban bújkált.

A párizsi támadások kapcsán immár 9 gyanúsítottat tartanak letartóztatásban, a szám valószínűleg nőni fog. A merényletsorozatban több mint 150 ember vesztette életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.