Szabadulnának a koldusoktól

A romániai cigányokra tekintettel tiltanák be a kéregetést Svédországban.

2016. 08. 22. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfent a kelet-közép-európai államok hatóságait okolják a kontinens nyugati felében nagy számban felbukkanó koldusok miatt a svéd kormány illetékesei. Ardalan Shekarabi svéd közigazgatási miniszter bejelentette, hogy hazája kilátásba helyezte a kéregetés betiltását a romániai és bulgáriai koldusok miatt.

Az uniós ügyekkel foglalkozó EUobserver beszámolója szerint a tárcavezető a napokban Reykjavíkban tartott megbeszélésen ismertette a stockholmi kabinet tervét, amelyen a skandináv országok kormányainak képviselői értekeztek az északi államok településeinek aktuális problémáiról. „A svéd települések utcáin való kéregetés sohasem fogja megoldani a romániai és bulgáriai szegénység és kirekesztés okozta hatalmas problémákat” – jelentette ki a találkozón a svéd miniszter. Shekarabi hozzátette, a stockholmi kormány célja megóvni és fejleszteni a svéd szociális modellt, amelynek keretében szerinte nem jöhet szóba kéregetéssel enyhíteni a szegénységen.

Svédországban nem először merül fel a koldulás betiltása, miután az elmúlt években a skandináv ország nagyvárosait ellepték a kelet-európai, főleg roma származású kéregetők, akiknek száma hivatalos adatok szerint meghaladja a 4 ezret. Miközben például Dániában akár hat hónap szabadságvesztéssel sújtható a kéregetés, Stockholm mindeddig abban látott megoldást a jelenség felszámolására, ha támogatja a romániai és bulgáriai cigány közösségek helyzetét. (Két évvel ezelőtt épp amiatt vált fagyossá a stockholmi és a koppenhágai kormány viszonya, hogy a dán kabinet szóvivője felszólította a hazájában koldulókat, menjenek Svédországba.)

Tavaly ősszel Romániába látogatott egy népes, svédországi nagyvárosok polgármestereiből, a regionális és megyei tanácsok vezetőiből, kormányzati illetékesekből álló küldöttség, hogy feltérképezze az ott élő roma közösség helyzetét. A nagyszámú roma népesség által lakott települések felkeresését is magában foglaló terepszemlével az volt a svéd illetékesek célja, hogy a romániai hatóságok és az érintett önkormányzatok bevonásával próbálják hazaköltöztetni az északi államban kolduló cigányokat. Egyébként egy, a stockholmi kormány által rendelt, nemrég közzétett felmérés szerint a svéd lakosság fele egyetért a koldulás betiltásával, a megkérdezettek negyede pedig ellenzi az intézkedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.