Pártatlanok a román ügyészek

A választások közeledtével a jobboldal egyik vezérét is „kiiktatta” a vádhatóság.

2016. 09. 29. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a gyanúsítottak politikai hovatartozására, sem a feltételezett bűncselekmény elkövetésének idejére nincs tekintettel a román korrupcióellenes ügyészség (DNA), amelyet korábban gyakran illettek azzal a váddal, hogy többnyire a baloldal táborát „tizedeli”. Ehhez képest tegnap bűnvádi eljárás indult az elmúlt másfél évtizedben az ország legbefolyásosabb politikusai közé tartozó Vasile Blaga, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke ellen.

A befolyással üzérkedéssel gyanúsított szenátor a vádhatóság szerint 2009 és 2012 között korrupció útján gyarapította akkori alakulata, a később a PNL-lel egyesült demokrata-liberális párt (PDL) kasszáját. Az akkor hatalmon lévő PDL főtitkári tisztségét betöltő Blaga módszere az volt, hogy a párt emberei által irányított minisztériumoknak alárendelt állami vállalatok vezetői baráti cégeket részesítettek előnyben a közbeszerzéseken, a vállalkozók pedig a szerződések értékének 10 és 25 százalékát juttatták vissza az alakulatnak. A bűnvádi dossziéban ismertetett egyik konkrét esetben a politikus 700 ezer euró csúszópénzt kapott egy energetikai vállalkozótól. Az összeg egy része Gheorghe Stefanon, a PDL akkori alelnökén keresztül jutott el hozzá, aki ellen szintén eljárás indult.

Tegnapi kihallgatását követően Blaga bejelentette, lemond az államfővé választásáig Klaus Johannis által irányított PNL társelnöki és kampányfőnöki posztjáról, és a decemberi parlamenti választásokon sem indul. Bár az alakulat másik társelnöke, Alina Gorghiu becsületbeli, következetes lépésnek nevezte a politikus távozását, a korrupciós botrány nem növeli a jobboldal esélyeit az év végi megméretés közeledtével. Annak ellenére sem, hogy a román baloldal egykori vezérének számító Victor Ponta volt kormányfőt ugyancsak a DNA „ütötte ki” a bukaresti politikai sakktábláról. Nem véletlen, hogy jó ideje minden irányból „lőnek” a vádhatóságot irányító Laura Kövesire. Sebastian Ghita parlamenti képviselő kedden önfeljelentést tett a korrupcióellenes főügyész ellen, azt állítva: 2012-ben több más állami tisztségviselővel közösen a szakértői jelentés meghamisításával segített eltussolni Kövesi plágiumbotrányát. Állítása szerint tudott az akcióról Traian Basescu volt államfő is. Árnyalja viszont a képet, hogy Ghita ellen hat bűnvádi eljárást folytat a DNA, amely nemrég hivatali visszaéléssel és pénzmosással való felbujtással gyanúsította meg Basescu idősebbik lányát apja 2009-es kampányának illegális finanszírozása tárgyában. Arról nem beszélve, hogy Blaga egykor Basescu legfőbb bizalmasának számított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.