Egy kilőtt medve miatt áll a bál Romániában

Például lemondott Nagyszeben rendőrkapitánya.

2016. 10. 18. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta lemondását kedden Nagyszeben rendőrkapitánya egy több oldalról is hevesen bírált medvekilövés miatt. Az incidens visszavetheti a romániai medveállomány szabályozását célzó kezdeményezéseket.

Az erdélyi városban jelentős pánikot keltett, amikor október 12-én a közeli erdőkből betévedt vadállat udvarokon, háztetőkön keresztül próbált visszamenekülni a szabadba. Egy rendőrökből, orvosokból, tűzoltókból és vadászokból álló különítmény órákon keresztül hajtóvadászatot folytatott a medve ellen, amelyet előbb altatólövedékekkel próbáltak ártalmatlanná tenni, ám amikor egy gyárudvarba jutott, ahol ötven ember életét veszélyeztette, éles lövedékkel leterítették. Állatvédő szervezetek több utcai tüntetést is szerveztek az eset nyomán, tiltakozva amiatt, hogy a hatóságok nem altatták el az állatot, amely szerintük fiatal példány volt, és egyáltalán nem jelentett veszélyt senkire.

Miközben a rendőrség szerint indokolt volt a kilövés, mert az állat bármikor rátámadhatott volna a korai órában munkába igyekvő emberekre vagy az iskolába tartó gyerekekre, Klaus Iohannis román államfő – Nagyszeben volt polgármestere – is elítélte a hatóságok fellépését, Dragos Tudorache belügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, semmi nem támasztja alá a drasztikus intézkedést. A kilövési parancsot kiadó Cristian Negru városi rendőrparancsnok közölte: vállalja a felelősséget a történtekért, azt azonban ma is fenntartja, hogy helyesen cselekedett. A rendőrtiszt feltárta, bár a szervezett bűnözés elleni főosztály munkatársaként sohasem érte inzultus, a mostani eset óta rengeteg fenyegető hívást kapott, amelyekben ismeretlenek közölték: elrabolják a gyerekeit, és úgy bánnak majd velük, mint a hatóságok a vadállattal. A rendőrség egyébként eljárást indított a fegyverhasználat körülményeinek és jogosságának tisztázása érdekében, ugyanakkor az eddigi vizsgálat már megállapította, hogy a 170 kilogrammos állat öt-hatéves lehetett, köztéri kamerafelvételek szerint pedig kis híján rárontott egy bankfiókban tartózkodó nőre.

Az incidens miatt ugyanakkor meghiúsulni látszik a román hatóságok ötszáz medve kilövését előirányzó terve. Nemrég éppen az váltotta ki a romániai környezetvédelmi és állatvédő szervezetek haragját, hogy a bukaresti környezetvédelmi és erdészeti minisztérium rendelettervezetet bocsátott ki 1700 nagyragadozó – köztük 552 medve, 657 farkas és 482 vadmacska – kilövésének engedélyezéséről. Az állatvédők tiltakozása nyomán a zöldtárca felfüggesztette a tervezet közvitáját, az ügyészség pedig eljárást indított annak kiderítésére, jogszerűen állították-e össze a kvótákat rögzítő tanulmányt. Ezzel egy időben viszont székelyföldi önkormányzati vezetők a lakosság panaszait tolmácsolva arra hívták fel a bukaresti hatóságok figyelmét, hogy a régióban jóval több vad él, mint amennyi a hivatalos statisztikákban szerepel, a vadkárokat évek óta nem téríti meg a kormány, a lakott településekre rendszeresen bejáró medvék pedig nemcsak a háziállatokat, hanem az emberek életét is veszélyeztetik. – Egészséges egyensúlyt kell fenntartani a vadak, az emberek és a javak védelme között, hiszen Kovászna megyében az év első felében a tavalyi hasonló időszakhoz képest kétszeresére nőtt a medvék által okozott vadkár – szögezte le egy, a témában rendezett közvitán Tamás Sándor, a székelyföldi Kovászna megye önkormányzatának elnöke, aki szerint bár papíron mintegy 650-700 medve él a háromszéki erdőkben, a populáció a valóságban ennek kétszeresére rúg. Hivatalos adatok szerint az európai medveállomány negyven százaléka Romániában található, az itteni kárpáti medveállomány létszáma meghaladja a hatezer példányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.